Vijesti

Raport otkriva: Sebija Izetbegović potpisala ugovor s Prointerom, koji bi mogao na crnu listu SAD

Početkom ovog mjeseca Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na čelu sa Sebijom Izetbegović potpisao je ugovor sa kompanijom Prointer koja se povezuje sa porodicom Milorada Dodika.

Prema dokumentu koje u posjedu Raporta, KCUS je ugovor sa Prointerom odobrio 8. februara.

Kako se navodi ugovor je vrijedan 123.786 KM, a odnosi se na održavanje SAP licenci na KCUS-u.

Faksmil ugovora / Foto: Raport

Ne bi bilo ništa sporno da se Prointer ne povezuje sa Igorom Dodikom, a zbog čega se špekulira da bi ova kompanija mogla biti pod američkim sankcijama.

Faksimil ugovora / Foto: Raport

Inače, Prointer bio je u vlasničkoj strukturi Alternative televizije, kojoj su SAD nedavno uvele sankcije. Zanimljivo je istaknuti da je pomenuta kompanija promijenila vlasničku strukturu samo nekoliko sedmica nakon sankcija.

PROČITAJTE  Jesu li reis Kavazović i Islamska zajednica već zauzeli stranu?

Prointer inače, dobiva gomilu poslova od vladajućih struktura u RS, upravo zbog povezanosti sa vladajućom porodicom Dodik.

I dok SDA poziva na nove sankcije Dodiku, očigledno u praksi idalje sarađuju sa kompanijama koje su defacto na crnoj listi i to ugovore potpisuje supruga šefa SDA Sebija Izetbegović.

S obzirom na to da se špekulira i da Prointer ostaje bez licenci velikih informatičkih američkih kompanija kakva je Microsoft, postavlja se pitanje da li bi zbog svega mogli ispaštati i pacijenti?

O tome da li sankcije trebaju snositi i oni koji uredno budžetske pare nastavljaju trpati sumnjivim firmama također bi se dalo raspravljati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Zašto SDA pumpa pare u crnolistaške firme?
3 mjeseci

[…] nakon što je Raport prvi objavio da je Klinički centar Univerzitata u Sarajevo izabrao Prointer za partnera, stigla je i zvanična […]

trackback
Nekoliko je čudnih detalja u odluci KCUS-a kojom se posao daje Prointeru
3 mjeseci

[…] što je Raport sinoć prvi objavio da je KCUS izabrao kompaniju Prointer za partnera i dao mu posao vrijedan više od 100.000 KM, danas je u ovoj […]

trackback
Raport saznaje: KCUS otkazao javni poziv kojim su posao dali Prointeru
2 mjeseci

[…] Raport je prvi objavio da je KCUS objavio tender za nabavku SAP licenci za svoje potrebe. Kroz vrlo sumnjive procedure kao faktički jedini ponuđač izabrana je kompanija Prointer. […]