Politika

Raport otkriva: Sebija preko Novalića ruši zakon po kojem joj je poništena diploma

Fadila Novalića Sebija Izetbegović nabavka malina respiratora UNSA

Osuđeni premijer Fadil Novalić uključio se u akciju spašavanja akademske karijere šefice Sebije Izetbegović, saznaje Raport.

Naime, Sebija Izetbegović do sada je ostala bez zvanja magistra jer ne postoje nikakvi dokazi da je polagala ispite niti ona ima diplomu. Pored toga, Kantonalna inspekcija naložila je poništavanje njenog doktorskog rada, jer nije ga mogla legalno završiti, ako nije prethodno nije završila magistarski.

Provjeru njene akademske karijere pokrenuo je Senat Univerziteta u Sarajevu i to nakon brojnih medijskih izvještaja. Formirana je komisija koja je sve provjerila i došla do zaključka da nema tragova da je Izetbegović ikad završila magistarski.

Potom je rektor Rifat Škrijelj odlučio da ukine njena zvanja. A zakonsku moć da to radi omogućio mu je Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo koji je usvojila Skupština.

Taj novi Zakon stupio je na snagu 2022. godine i u njemu je ojačana autonomija Univerzitata ali i rekotora UNSA.

I upravo na to igraju Sebija preko Novalića.

Naime, kako Raport saznaje, jutros je u Skupštinu KS stigao dopis sa Ustavnog suda Federacije BiH po zahtjevu Fadila Novalića.

Zahtjev koji je stigao iz Ustavnog suda FBiH

Novalić je, što se vidi i dopisa, pokrenuo proceduru za ocjenu ustavnosi ovog zakona. Ustavni sud FBiH sad traži očitovanje od Skupštine i Vlade KS koji su usvojili zakon.

Novalićev, odnosno Sebijin plan, jer je Novalić puki izvršilac naredbi, je taj da preko Ustavnog suda obore Zakon o visokom obrazovanju čime bi se faktički poništila i poništenja njenih navodnih diploma.

Jasno je da je Sebija ovdje samo iskoristila poziciju Novalića kako bi se taj zahtjev podnio. A Novalić po običaju slijepo izvršava radnje šefice. Kao što je to radio u aferi Respiratori zbog koje je prvostepeno dobio četiri godine zatvora.