Sudija Branko Perić zatražio izuzeće
Vijesti

Raport otkriva: Sudija Branko Perić tražio izuzeće u aferi ‘Respiratori’

Sudija Branko Perić zatražio je da ga se skloni sa suđenja u u aferi ‘Respiratori’, otkriva Raport.

Kako nam je potvrđeno, Perić je uputio zahtjev za izuzeće predsjedniku Suda BiH.

U njemu sudija Branko Perić navodi kako traži izuzeće direktno od predsjednika Suda BiH ili da o tome zasjeda Opća sjednica Suda BiH kako bi donijelo odluku.

Kako je Raportu rečeno, Perić izuzeće traži zbog ‘pritisaka javnosti’ na njega i ‘prijetnji’.

Perić se na udaru javnosti našao nakon presude u slučaju ‘Dženan Memić’ kojom su oslobođeni Zijad Mutap i ostali koji su se sumnjičili za prikrivanje dokaza.

On je inače u sudsko vijeće u aferi ‘Respiratori’ došao nakon što je sudinica Džemila Begović otišla u penziju.

Od ranije se sumnja u pristrasnost Perića jer je on sudija u tri velika predmeta – aferi ‘Respiratori’, slučaju ‘Dženan Memić’ i aferi ‘Pošta’ u kojoj je bio osumnjičen direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Međutim, kako Raport saznaje, upitno je kako će Sud BiH reagirati. Tačnije, zakonima predsjednik Suda BiH nema mogućnost da izuzme Perića iz nekog suđenja, jer ga on nije ni imenovao. Tako da će se cijeli slučaj završiti pred Općom sjednicom.

Tu postoji još jedan problem. Sudija se može izuzeti ako postoji sumnja na pristrasnot. Perić navodno u svom zahtjevu ne dovodi u pitanje svoju pristrasnost nego isključivo ‘pritiske javnosti’.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Treba li Sud BiH vještačiti dokumentaciju Novalića koju je dobio na KCUS-u? Zbog nje izbjegava ročišta, ali ne i sastanke SDA | InfoRadar
1 mjesec

[…] bio je posljednjih dana ponovo u fokusu. Naime, predsjedavajući sudskog vijeća Branko Perić zatražio je izuzeće zbog pritisaka javnosti nakon presude u slučaju ‘Dženan Memić’. Međutim, takav zahtjev […]