Vijesti

Raport saznaje: Centralna banka poslala Mandiću opomenu pred višemilionsku tužbu zbog Hastahane

Centralna banka BiH poslala je Općini Centar opemenu pred višemilionsku tužbu, saznaje Raport.

Tužba je na ruke načelnika Srđana Mandića stigla zbog famozne priče o gradnji objekta CBBiH u dijelu parka Hastahana.

Trpe štetu

Kako se navodi u opemeni, koja je u posjedu Raporta, CBBiH traži isplati naknade štet koju trpi zbog kršenja obaveza od strane Općine Centar i to u iznosu od 450.137,92 KM.

Opomena pred tužbu koja je stigla u Općinu Centar

“Napominjemo da, zbog kontinuiranog kršenja ugovornih obaveza te svjesnog i namjernog opstruiranja realizacije svrhe Kupoprodajnog ugovora od strane Općine, Klijent također razmatra i mogućnost raskida Kupoprodajnog ugovora, u kojem slučaju će ukupno potraživanje Klijenta prema Općini biti uvećano za iznos od 9.468.510,51 KM”, navodi se.

Problem je nastao kada je Centralna banka BiH kupila od Općine Centar zemljište u parku Hastahana kako bi gradila svoj objekt. Prodaja se desila dok je načelnik Općine bio SDA-ov Nedžad Ajnadžić.

Dolaskom Mandića to se problematizira, međutim, stvar je već završena. Mandić je traljavo pokušavao riješiti problem nudeću zamjenske lokacije koje uopće nisu u vlasništvu Općine. Ali CBBiH nije odustajala od onoga što je kupila i platila.

Zanimljivo je da se Mandiću navodno svidio projekt Centralne banke, ali njemu kao ni Našoj stranci zbog političkih i predizbornih razloga nije odgovaralo da se se izda urbanistička saglasnost pa se nastavio kočiti proces.

Dodatni problem jeste to što je Mandić potrošio pare koje CBBBiH uplatila na račun Općine za zemljište, pa ni vraćanje novca više nije moguće.

Iz Centralne banke su u opomeni detaljno naveli podatke o štetu koju trpe, a ne isključuju ni mogućnost raskida kompletnog ugovora. To bi, međutim, za Općinu značilo višemilionsku štetu.

Teče rok

U slučaju raskida, navodi se u opomeni, CBBiH će tražiti naknadu kompletne štete, a precizno su naveli šta to značu:

“Kupoprodajna cijenu za nekretninu u iznosu od 4.764.228,00 KM, zakonske zatezne kamate na kuporodajnu cijenu koje iznose 1.249.141,40 KM. Rentu za izdavanje urbanističke saglasnosti u iznosu od 501.816,00 KM, zakonske zatezne kamate na rentu koje trenutno iznose 13.527,03 KM. Notarske, advokatske i administrativne troškove prenosa prava vlasništva u iznosu od 27.847,02 KM. Troškove konkursne procedure za izbor idejnog projekta 11.000 KM”, navodi se u opomeni.

Pored toga, Centralna banka bi tražila i razliku u cijeni gradnje jer su cijene porasle i to za 22 posto. Šteta koja je nastala na tom osnovu, od strane Centralna banke procijenjena jena 2.782.906,06 KM.

Centralna banka dala je Općini rok od 30 dana za uplatu 450.137,92 KM, a rok je počeo teći 16. septembra.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare