Vijesti

Raport saznaje: Najveći proizvođač ulja u BiH diže cijene. Litar će koštati skoro 5 KM!?

Cijene osnovnih životnih namirnica nezaustavljivo rastu. Građani sa sve tanjim novčanicima su najčešće u potrazi za najnižim cijena namirnica, pa se tako kupovina često svodi na upoređivanje cijena od prodavnice do prodavnice i traženje akcija.

Iz mjeseca u mjesec drastično rastu i cijene ulja. Kako Raport nezvanično saznaje jedini, a samim tim najveći bh. proizvođač ulja, kompanija Bimal, planira od iduće sedmice povaćenje nabavne cijene ulja i to po 4.05 KM. Ako se na ovu cijenu doda trenutna stopa PDV-a te marža maloprodajnika, to bi značilo da bi građani u prodavnicama litar ulja mogli plaćati i do vrtoglavih 5.00 KM.

Građani zabrinuti za drastične cijene ulja / Foto: Raport

Da je povećana nabavna cijena ulja potvrđeno je za Raport i iz kompanije Bimal.

"Kompanija BIMAL je napravila nivelaciju cijena u skladu sa svjetskim tržištem i aktuelnim mogućnostima za nabavku suncokretovog sjemena.

Do ovoga je došlo zbog nedostatka domaće sirovine što je osnovna prepreka u kriznim situacijama. Mi se ne možemo osloniti na sjeme uljarica iz BiH, sirovinu moramo da uvozimo, odnosno da kupujemo na inostranim tržištima. One zemlje koje imaju svoju sirovinu su u prednosti jer se turbulencije na svjetskom tržištu manje, odnosno sporije se odraze na domaći proizvod u polici", istaknuli su za naš portal iz ove kompanije.

Kako su pojasnili sukob Rusije i Ukrajine je izazvao nivelaciju cijena jestivog ulja jer trenutna situacija onemogućava da dođu do povoljnih uslova nabavke sirovine.

"Ove dvije zemlje su jedne od najvećih proizvođača i izvoznika suncokreta i suncokretovog ulja, i aktuelni sukob generalno vrši veliki pritisak na industriju jestivog ulja. Tržište Bosne i Hercegovine je trenutno dobro snabdjeveno, a BIMAL kao i ranije prioritet daje domaćem tržištu", kazali su za Raport iz Bimala.

Kako bi se uvjerili u trenutne cijene cijene ulja i ali i ostalnih osnovnih životnih namirnica obišli smo sve veće trgovinske lance u Sarajevu. Cijene ulja se kreću od 3.15 do 3.95 KM.

I sa građanima smo razgovarali o povećanju cijena skoro svih životnih namirnica. Ogorčeni su na drastičan skok cijena, ali i zabrinuti kako i šta dalje.

Raza Mlivić kaže da ostaje samo nada će možda biti bolje.

"Šta ću, kupit ću malo masla, malo ulja. Ne mogu da se sekiram još i oko toga. Bit će bolje valjda", kazala je nam je Mlivić.

Šta su nam još građani kazali, možete pogledati u prilogu:

Nove udare na džepove građana ekonomisti povezuju sa drastičnim povećanjem cijena hrane na svjetskom tržištu. Takvog je stava i ekonomski analitičar, Admir Čavalić. Čavalić se za naš portal osvrnuo i na strah građana od nestašice osnovnih životnih namirnica.

"Ukrajinska kriza utječe na rast cijena. Dakle, kod nas se u razumnom roku to sve popuni. Svjedoci smo da širom BiH trgovinski lanci polako popunjavaju ranije raznesene zalihe brašna. To je dobra stvar, kako bi se smirili građani. Prisjetimo se da je ovako slično bilo i tokom COVID-a 19. Građani su uzeli brašno, i nakon dvije sedmice sve police su ponovo bile popunjene. Do poskupljenja cijena namirnica će nažalost ponovo doći, to je neizbježno", istaknuo je Čavalić.

Građani nemaju razloga za strah od nestašice osnovnih životnih namirnica / Foto: Raport

Dodao je kako je bitno istaknuti da cijene neće rasti za 100 posto, ali da će od 10 do 30 posto maksimalno u kratkom roku.

Građani treba da se pripreme za, ko zna koji u nizu, talas poskupljenja.