Agonija se nastavlja

Raport saznaje: Rimac opet odbio Gavrankapetanovića

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac ponovo je odbio dati saglasnost za imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a, saznaje Raport.

Rimac je u odgovoru Upravnom odboru KCUS-a naveo da su razlozi isti oni koje je naveo i kada je prvi put odbio dati saglasnost.

Podsjetimo, Vlada FBiH je prošle sedmice razmatrala ovaj problem te je dala instrukciju Upravnom odboru da izvrši korekciju dopisa prema Rimcu te da bi nakon toga Gavrankapetanović trebao dobiti saglasnost.

"Vašim aktom broj 65-04-4-11938 od 29. ožujka 2024. godine "molite prethodnu suglasnost na Odluku Privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kojom je dana 28. prosinca 2023. godine prof. dr. I. Gavrankapetanović Imenovan za Generalnog direktora KCUS na mandatno razdoblje od četiri godine, sve to naznačeno kao ispravljena i ponovna molba.

Člankom 66. stavkom 3, Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Službene novine F BiH", broj: 46/10 i 75/13) propisano je da direktora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač, odnosno suosnivač Federacija imenuje upravni odbor uz prethodnu suglasnost federalnog ministra.

Našim aktom od 20. veljače 2024, godine nije dana suglasnost na konkretno imenovanje. Uvidom u pozitivne propise, s jedne strane, te u dostavijeni ponovljeni akt Privremeneg upravnog odbora s popratnom dokumentacijom, s druge strane, a pazeći na mjerodavnost, ističemo, konstatiramo i ukazujemo na sve prethodno navedene bitne nedostatke, nepravilnosti i razloge (akt od 20. veljače tekuće godine) zbog kojih je i izostala/nije dana propisana suglasnost.

Stoga, dakle, Federalni ministar zdravstva ne može dati prethodnu suglasnost na predmetno imenovanje", navodi se u odgovoru Rimca.