Film

Raportova recenzija│Black Widow: Ko je ustvari Natasha Romanoff?

Black Widow rijetka je sorta u Marvelovom pogonu. Film koji, iako još uvijek uveliko vezan za ostatak raširene mitologije, uglavnom djeluje kao samostalna avantura, koja gotovo da ne može postaviti direktni nastavak. To je zato što je naslovni lik, ubica ispranog mozga koja postaje snalažljivi Avenger, a glumi je Scarlett Johansson, mrtva u sadašnjoj vremenskoj liniji Marvelovih filmova. Black Widow je nešto kao prequel i origin priča, robustan i zadovoljavajući uvid u definirajući međuprodukt u životu Crne udovice koji gotovo izvodi trik da bude u potpunosti svoja stvar.

POGLEDAJTE I OSTALE RECENZIJE NA NAŠEM PORTALU

U vrijeme kada su čak i bolja, inventivnija Marvelova djela – najviše WandaVision – u konačnici puki most prema nečemu drugom, relativna izolacija filma Black Widow dolazi kao dobrodošla promjena tempa. Naravno, kompanija ne može odoljeti nekoj vrsti sinergije, ali to dolazi tek u post-credit sceni. Inače, Black Widow jednostavno je zabavna, povremeno potresna avantura oko svijeta, ona koja dobro koristi svog pouzdanog lika i uvodi, nekako prilično organski, njenu zamjenu.

Black Widow

Black widow plakat

Negdje oko 2016. godine, Natasha Romanoff našla se na udaru američke vlade, Avengersi su se razišli nakon katastrofalnih događaja u Captain America: Civil War. Film, koji je režirala Cate Shortland Natashu brzo namješta s novim partnerom: još jednim traumatiziranim đakom ruske škole za ubice pod nazivom Crvena soba. Ona je Yelena, samoironična, pronicljiva i vrlo, vrlo smiješna opaka dama koju glumi Florence Pugh, glumica čija je karijera u vrtoglavom usponu.

Ona i Johansson imaju odličnu hemiju, a dobitna kombinacija još je izraženija zahvaljujući komplikovanoj i intrigantnoj dinamici Yelene i Natashe. Kao djeca bili su lažno potomstvo dvoje ruskih špijuna Alekseja i Meline (David Harbour i Rachel Weisz) koji su se infiltrirali u SAD. Nakon što je misija završena, dvije djevojčice su bačene u program Crvene sobe, a slatki i utješni domaći život koji su imale u Ohaju sveden je na tragičnu prevaru. To izgubljeno postojanje i dalje ih progoni. Yelena želi fantaziju nazad, dok Natasha želi da se to nikad nije ni dogodilo.

U tom psihološkom prostoru Shortland i scenarist Eric Pearson pronalaze prilike da se bave pitanjima pristanka i tjelesne autonomije. Te su teme predstavljene i alegorijski i prilično bukvalno kako se film prebacuje u stripovske i naučno-fantastične vode. Shortland i njeni glumci pronalaze pravu ravnotežu humora i tuge, uz jednu posebno zanimljivu i neobičnu scenu u kojoj se pseudo porodica ponovo okuplja, vraćajući se u ugodna prepucavanja i zanovijetanja, čak i dok razgovara o zlokobnim, svjetski opasnim stvarima koje su ih natjerale na lažno domaćinstvo.

Kada prijetnje postanu stvarne i neposredne, Shortland žestoko barata opasnošću. Njene akcijske scene imaju i grubu, intimnu škripu i vrtoglave uvećane zamahe. Film je jednako uzbudljiv kada se dvoje ljudi tuče u neurednom stanu u Budimpešti kao i kada postaje grandiozan, vatren i u zraku. Ovdje je fizika nešto drugačija nego u drugim Marvelovim filmovima, finije prilagođena tvrdoći i težini stvari. Sve izgleda malo stvarnije, čak i kada Natasha postiže nadljudske podvige izdržljivosti i okretnosti.

Film bi djelovao čak i da nije Marvelovo vlasništvo. Black Widow i dalje bi bio spretni špijunski triler, izrađen sa samopouzdanjem i dostojan u vlastitim uvjetima. A opet, ne bi postojao bez dugog i predanog rada Johansson i veličanstvenog projekta Kevina Feigea.

Black Widow predstavlja sentimentalno zatvaranje jednih vrata dok se kompanija okreće svojoj pažljivo orkestriranoj sljedećoj fazi, šansu da se oprosti od stare prijateljice, šireći prilično ograničen pogled na njen svijet.

Marvel je još jednom pobijedio na više frontova. Vrijeme će pokazati je li ovo zapravo labuđa pjesma. U stripovima je smrt više neka manja neugodnost nego trajno stanje. Međutim, film se iskupljuje za godine njenog igranja treće i četvrte violine u Avengersima, dok možda još važnije, oslobađa Pugh kao sjajnu novu zvijezdu MCU-a.

Black Widow trenutno je dostupan u vodećim kinima u BiH, kao i za naknadu na Disney+Povezani postovi: