Interesantna ideja

Rastu kao gljive poslije kiše: Biznis nastao iz taloga kafe, koji svi bacamo

Danci poručuju da većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana baš u tom talogu koji se redovno baca...

Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoliša, već je naširoko poznata stvar. Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko mahnito reciklira smeće da joj ga ponestane, pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su se, između ostalog, dosjetili još nečeg.

Kompanija Beyond Coffee iz Jægersborggadea u Kopenhagenu istaknula se jednom zanimljivom idejom, koju provode u djelo i brojna udruženja za zaštitu okoliša te promoviranje ekostila života.

Pomislite samo koliko se kafe dnevno popije u svijetu i koliko se taloga baca svaki dan – bilo u kućanstvima, bilo u kafićima. Pa, dobro, što sad? Taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Međutim, Danci poručuju da većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana baš u tom talogu koji se baca. Kako su Danci jedni od vodećih svjetskih ljubitelja kafe, u kompaniji Beyond Coffee rade sljedeće: od kafića nabavljaju talog kafe koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!

I vi možete biti sam svoj uzgajivač

Ohlađeni talog kafe pomiješaju s micelijem, vegetativnim dijelom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri sedmice.

Najprije se tri sedmice drže na toplom, tamnom mjestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na sedam dana premještaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svjetlosti. Tada počinju nicati bukovače.

Napominju i kako je moguće uzgojiti gljive u više navrata korištenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje mogu koristiti.

Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od prodavnice u kojoj ih potom prodaju. Ali, isto tako možete kupiti i micelij i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati od svog taloga. Za samo mjesec dana imat ćete svoje jestive bukovače.

Kako se ovaj oblik uzgoja gljiva proširio svijetom – pretpostavlja se da je trenutno riječ o pet hiljada inicijativa koje se njim bave – ne morate ići u Beyond Coffee po gljive ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratiti po jedan fora suvenir.

Riječ je o čaši za kafu djelomično napravljenoj od taloga kafe. "Ova čaša ima miris kafe prije nego što je naspete u nju", poručuju zadovoljno, a uzgajivači dodaju: "Sve je ovo pola nauka – pola umjetnost!"