Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom.
Vafli su izvrstan izbor za one dane kada se želimo ujutro razmaziti. Po okusu i sastojcima slični su američkoj verziji palačinaka, a njihova značajka je reljefna površina koja se izrađuje uz pomoć posebne posude za pečenje vafli.
Za njihovu pripremu možemo koristiti malo gušću smjesu za palačinke, ponegdje se pripremaju i od boljeg tijesta s kvascem. Ali posebno dobri vafli, lagani i pahuljasti, oni su u čiju smjesu dodajemo snijeg od bjelanjaka, otopimo puter u mlakom mlijeku i brašnu dodamo prašak za pecivo.
Osim slatkih varijanti možete ih poslužiti i uz grčki jogurt.
Recept za belgijske vafle
170 g brašna
Čajna kašika praška za pecivo
1,5 kašila šećera
Prstohvat soli
Čajna kašika mljevenog cimeta (ili količina po želji)
1 veliko jaje
250 ml mlijeka
50 g putera, narezanog na kockice
Pola čajne kašike ekstrakta vanilije
Puter ili malo ulja za podmazivanje
Belgijski vafli postupak pripreme:
Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. Dodajte puter i pustite da se otopi u toplom mlijeku.
Brašno i prašak za pecivo prosijte u zdjelu. Dodajte so, šećer i po želji mljeveni cimet i dobro promiješajte sastojke.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke pomiješajte s mješavinom mlijeka i putera i ekstraktom vanilije. Smjesu izlijte u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu masu bez grudica. Lagano i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Zagrijte posudu (ili aparat) za pečenje vafla i tanko je premažite otopljenim puterom ili uljem (poslužite se kuhinjskom četkom). Ulijte dovoljno tijesta da prekrije dno. Zatvorite i pecite vafle oko četiri do šest minuta dok ne porumene.
Pečene vafle izvadite i poslužite na tanjiru. Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane smjese.
Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom.