odličan doručak

Razmazite svoje ukućane: Recept za lagane i pahuljaste fine belgijske vafle

Foto: Freepik

Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom.

Vafli su izvrstan izbor za one dane kada se želimo ujutro razmaziti. Po okusu i sastojcima slični su američkoj verziji palačinaka, a njihova značajka je reljefna površina koja se izrađuje uz pomoć posebne posude za pečenje vafli.

Za njihovu pripremu možemo koristiti malo gušću smjesu za palačinke, ponegdje se pripremaju i od boljeg tijesta s kvascem. Ali posebno dobri vafli, lagani i pahuljasti, oni su u čiju smjesu dodajemo snijeg od bjelanjaka, otopimo puter u mlakom mlijeku i brašnu dodamo prašak za pecivo.

Osim slatkih varijanti možete ih poslužiti i uz grčki jogurt.

Recept za belgijske vafle

170 g brašna

Čajna kašika praška za pecivo

1,5 kašila šećera

Prstohvat soli

Čajna kašika mljevenog cimeta (ili količina po želji)

1 veliko jaje

250 ml mlijeka

50 g putera, narezanog na kockice

Pola čajne kašike ekstrakta vanilije

Puter ili malo ulja za podmazivanje

Belgijski vafli postupak pripreme:

Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. Dodajte puter i pustite da se otopi u toplom mlijeku.

Brašno i prašak za pecivo prosijte u zdjelu. Dodajte so, šećer i po želji mljeveni cimet i dobro promiješajte sastojke.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Žumanjke pomiješajte s mješavinom mlijeka i putera i ekstraktom vanilije. Smjesu izlijte u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu masu bez grudica. Lagano i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Zagrijte posudu (ili aparat) za pečenje vafla i tanko je premažite otopljenim puterom ili uljem (poslužite se kuhinjskom četkom). Ulijte dovoljno tijesta da prekrije dno. Zatvorite i pecite vafle oko četiri do šest minuta dok ne porumene.

Pečene vafle izvadite i poslužite na tanjiru. Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane smjese.

Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom.