Brzo i jednostavno

Recept dana: Za početak radne sedmice napravite ukusnu slanu roladu

Kombinacija različitih sastojaka unutar mekanog biskvita nudi pravu simfoniju okusa, a njena jednostavna priprema čini je pristupačnom i za one s manje kulinarskog iskustva.

Slana rolada je savršeno jelo za sve prilike, bilo da se radi o porodičnom okupljanju, prijateljskom druženju ili kao ukusno predjelo na romantičnoj večeri. Ova rolada, koja se može pripremiti unaprijed, omogućuje vam da iznenadite svoje goste bogatim okusima i atraktivnim izgledom.

Kombinacija različitih sastojaka unutar mekanog biskvita nudi pravu simfoniju okusa, a njena jednostavna priprema čini je pristupačnom i za one s manje kulinarskog iskustva. Uz malo truda, možete stvoriti deliciju koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

6 jaja

prstohvat soli

100 g brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike domaćeg ajvara

Punjenje:

300 g svježeg sira

200 g kiselog vrhnja

3-4 kisela krastavčića

200 g sudžuke

ajvar (po želji)

Priprema: Umutiti bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksati žumanjke te postupno dodavati preostale sastojke. Smjesu lagano kašikom umiješati u snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu u veliki pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok kora ne porumeni. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i dok je još topla umotati u roladu zajedno s papirom za pečenje. Ostaviti da se ohladi.

Sjednite svježi sir, kiselo vrhnje i 3 kašike ajvara (po želji). Na kockice narežite krastavce i sudžuku te dodati u smjesu. Namažite smjesu preko rolade te je zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider da se ohladi i stegne.