Magazin

Recept iz 1942. godine: Kako skuhati jaja

Smatra da je izraz skuhati jaja netačan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha.

Američka kulinarska stručnjakinja Mary Frances Kennedy Fisher preminula je 1992. godine, no njene knjige i danas izazivaju velik interes domaćica i kuharica.

Prije nekoliko godina izdali su reizdanje njezine vrlo popularne kuharice 'How To Cook A Wolf' iz 1942. godine, a ondje govori i o tome kako skuhati jaja, odnosno o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne, prenosi Mirror.

Smatra da je izraz skuhati jaja netačan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha.

Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a bjelance se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način.

Nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu.

Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no bit će bolje kuhano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju.

Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode.

Osim toga, jaja su na taj način meko kuhana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuhati, pogotovo maloj djeci.