Hit sa TikToka

Recept koji je ‘pomeo’ internet: Kremasta supa koja je skupila skoro dva miliona lajkova

Šest glavica bijelog luka može zvučati kao kakav starinski recept za tjeranje vampira, ali radi se kremastoj supi koja je na TikToku skupila skoro dva miliona lajkova i više od 12 hiljada komentara. Supa o kojoj se priča sa svojih 60 čehni bijelog luka na prvu zvuči malo zastrašujuće (ili impresivno), ali odlučite li je pripremiti, budite bez straha jer se radi o zapečenim glavicama koje se u pećnici tranformiraju u blagu, karameliziranu kremu koja miriše na bijeli luk, ali ne ubija snagom.

Autorica TikTok videa, Foodwithliz napominje kako količinu bijelog luka slobodno možete smanjiti na 4 glavice ako volite blažu aromu.

Sastojci

4-6 glavica bijelog luka

pola glavice luka

1 vezica majčine dušice

700 ml temeljca od povrća ili piletine

60 g parmezana

1 krompir (može i više ako želite gušću juhu)

475 ml biljnog ili kravljeg mlijeka po izboru

60 ml suhog bijelog vina

krutoni i peršun za posipavanje

so, biber

Priprema

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Odrežite vrhove glavica bijelog luka pa unutrašnjost prelijte s malo maslinova ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade.

Ogulite i narežite krompir na kockice pa ih kuhajte dok ne omekšaju (8-10 minuta).

Luk nasjeckajte i pržite na tavi 10-15 minuta.

Ohlađeni bijeli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender.

Dodajte mu luk i komadiće krompira pa izmiksajte.

Ulijte šolju mlijeka pa miksajte dok smjesa ne bude glatka.

Prebacite smjesu u veliki lonac i zagrijte.

Ulijte preostalo mlijeko i temeljac te dodajte svežanj majčine dušice.

Ulijte i bijelo vino i kuhajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.

U supu umiješajte naribani parmezan pa posolite i pobiberite po ukusu.

Prema želji ubacite i komadić maslaca.

Izvadite svežanj majčine dušice i ulijte supu u tanjire.

Poslužite s kockicama hljeba i listićima peršuna.