Pullapart hljeb je vrsta fensi peciva od tijesta čija je posebnost u tome što je sočna, dobro začinjena i lako se trga rukama. U pravilu je obilato premazan maslacem i izdašno posut začinima već prije pečenja.
Sastojci:
600 grama brašna
2 paketa instant kvasca
1 kašičica soli
250 mililitara punomasnog mlijeka
160 mililitara punomasnog vrhnja
3 kašike meda
10 kašika maslaca
1 jaje
2-3 čehna bijelog luka
35 grama svježe naribanog parmezana
2 kašike suhog peršuna
1 kašika nasjeckane svježe kadulje ili origana
krupna morska sol
Priprema:
Pomiješajte brašno, kvasac i so. Dodajte toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 kašike maslaca. Miješajte mikserom 4-5 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.
U međuvremenu pomiješajte maslac sobne temperature, bijeli luk, parmezan, peršun, kadulju i s malo soli.
Premjestite tijesto na radnu površinu i izrežite na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljajte u veliki pravougaonik. Preko svakog komada tijesta rasporedite 1/4 smjese od maslaca i bijelog luka, a zatim tijesto prerežite uzdužno na 3 trake. Izrežite trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složite svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.
Ponovite s preostala 3 komada tijesta pa složite dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u grupe po 4 kvadrata).
Pokrijte posudu plastičnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. Zagrijte pećnicu na 175 stepeni pa pecite hljeb dok ne porumeni, 30 do 40 minuta.
Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim pažljivo izvadite. Premažite s dodatnim rastopljenim maslacem i pospite krupnom morskom soli.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.