Ljeto miriše na more, sunce – i punjene paprike! A kako vam ne bi dosadile najbolje je zaviriti u tuđi lonac. Japanci svoje punjene paprike zovu piman nikuzume, pune ih mljevenim mesom i peku u tavi. Ponekad ih poslužuju i s ljepljivim slatko kiselim umakom kako bi bile sočnije.
Paprike koje se koriste u Japanu zovu se piman. Radi se o malim i nešto tanjim paprikama, od babura na koje smo navikli, ali bez obzira na vrstu koju koristite bit će itekako ukusne. Neki kuhari prije punjenja mesnom paprike pospu brašnom kako bi smjesa ostala na mjestu.
Pogledajte recept s drugog kraja svijeta i kako se prave punjene paprike.
Sastojci za punjene paprike:
4-9 manjih paprika
300 g mljevenog mesa
1 mala glavica luka
1/4 šoljice hljebnih mrvica
1 jaje
sol, biber
Umak:
2 kašičice kečapa
2 kašičice Worcestershirea
Priprema punjenih paprika:
Pomiješajte sastojke za umak i stavite ga na stranu. Sitno narežite luk.
Stavite jaje, hljebne mrvice i mljeveno meso u posudu, začinite pa dobro izmijesite smjesu te umiješajte sitno sjeckani luk.
Paprike prepolovite po dužini i očistite pa napunite smjesom. Zagrijte malo ulja u tavi i složite paprike sa smjesom prema dolje. Poklopite i pržite paprike tri, četiri minute.
Okrenite paprike pa ih nastavite pržiti oko tri, četiri minute.
Premažite smjesu umakom i poslužite sa salatom prema želji.