recept za ljubav

Recept za Dan zaljubljenih: Čokolada i maline savršena kombinacija za Valentinovo

Foto: Freepik

Ukoliko ste Dan zaljubljenih odlučili proslaviti u udobnosti vlastitog doma, ovaj desert idealna je gesta koja govori više od riječi. Čokolada, jedan od najpoznatijih afrodizijaka, često je simbol zaljubljenosti i romantike pa je nekako i logično da na Valentinovo uživamo u čokoladnim slasticama. Ovaj recept spaja čokoladu, maline i cvijet soli, stvarajući savršen spoj okusa za poseban trenutak.

Čokoladni mousse

  • 200 g čokolade od 70% kakaa
  • 5 jaja
  • 85g šećera
  • 250 nezaslađenog vrhnja za šlag

Čokoladu otopiti na pari.

Jaja odvojiti te u žumance dodati 50 g šećera i tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu. S ostatkom šećera napraviti pjenu od bjelanac.

Vrhnje također kremasto izmutiti. Spojiti sljedećim redom žumaca u čokoladu, zatim u tu smjesu vrhnje za šlag, zatim bjelance i to lagano lopaticom pomiješati. Ujednačenu masu ostaviti nekoliko sati da se stisne.

Sos od malina

  • 100g šećera
  • 300 g malina
  • 3 dl crnog vina
  • 2 dl vode
  • 50 g gustina

Šećer karamelizirati, deglazirati vinom i vodom. Kad se šećer otopi umutiti gustin, skloniti s vatre te dodati zamrznute maline. Izmiješati.

Zatim otpiti još jednu tamnu čokoladu i temperirati na 25 stepeni. Namazati tanko na papir za pečenje i posipati krupnom soli.

Na tanjir staviti čokoladni mousse, zatim maline i onda ukrasiti listićima čokolade.