Ukoliko ste Dan zaljubljenih odlučili proslaviti u udobnosti vlastitog doma, ovaj desert idealna je gesta koja govori više od riječi. Čokolada, jedan od najpoznatijih afrodizijaka, često je simbol zaljubljenosti i romantike pa je nekako i logično da na Valentinovo uživamo u čokoladnim slasticama. Ovaj recept spaja čokoladu, maline i cvijet soli, stvarajući savršen spoj okusa za poseban trenutak.
Čokoladni mousse
- 200 g čokolade od 70% kakaa
- 5 jaja
- 85g šećera
- 250 nezaslađenog vrhnja za šlag
Čokoladu otopiti na pari.
Jaja odvojiti te u žumance dodati 50 g šećera i tući na pari dok ne dobijete gustu smjesu. S ostatkom šećera napraviti pjenu od bjelanac.
Vrhnje također kremasto izmutiti. Spojiti sljedećim redom žumaca u čokoladu, zatim u tu smjesu vrhnje za šlag, zatim bjelance i to lagano lopaticom pomiješati. Ujednačenu masu ostaviti nekoliko sati da se stisne.
Sos od malina
- 100g šećera
- 300 g malina
- 3 dl crnog vina
- 2 dl vode
- 50 g gustina
Šećer karamelizirati, deglazirati vinom i vodom. Kad se šećer otopi umutiti gustin, skloniti s vatre te dodati zamrznute maline. Izmiješati.
Zatim otpiti još jednu tamnu čokoladu i temperirati na 25 stepeni. Namazati tanko na papir za pečenje i posipati krupnom soli.
Na tanjir staviti čokoladni mousse, zatim maline i onda ukrasiti listićima čokolade.