„Prošle sedmice su mi nekoliko dana zaredom odnekud mirisali vafli. Oni svježe ispečeni i posuti prah šećerom što nas uvijek bezobrazno mame sa inostranih ulica. Bilo je jasno da samo u mojoj glavi mirišu“, kaže Sandra Pecić iz Trstenika.
Onda je jednog jutra poranila da obavi po gradu šta ima i požurila kući da spremi vafle za doručak.
„Kako aparat nemam i ne želim ga, električni gril mi ne pada na pamet da angažujem za par vaflova, izbor je pao na tiganj. Napravila sam divne vafl palačinke.“
Sastojci:
2 jajeta
30 g šećera
1 kašika vanila arome
2 kašike otopljenog maslaca
150 ml mlijeka
80-100 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
Priprema:
Umiješajte žicom jaja, šećer, maslac i vanilu. Dodajte mleko, a onda i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sodom. Dobićete glatku gustu masu za palačinke.
Za svaku palačinku u ugrijani tiganj sipajte pola kašičice ulja, a onda i pola kutljače smjese. Pecite na srednje jakoj ringli dok se ne jave mjehurići sa gornje strane. Onda dopecite kratko i sa druge strane.
„Od ovih sastojaka dobije se 15-20 komada. Filovala sam ih domaćim pekmezom od borovnica i višanja“, kaže Sandra.