Patatas bravas

Recept za hrskave krompire koje ćete htjeti grickati cijeli dan

Patatas bravas je špansko nacionalno jelo.

Sastoji se od hrskavih pečenih krompira narezanih na kockice te posluženih uz začinjeni umak na bazi paradajza.

Vrlo lako možete napraviti u vlastitom domu. Evo što vam je potrebno…

Sastojci za hrskave krompire:

1 kilogram krompira

2-3 kašičice maslinovog ulja

so i biber po želji

Sastojci za umak:

200 grama nasjeckanog paradajza (može i iz konzerve)

1 kašičica koncentrata od paradajza

1 luk

2-3 češnja bijelog luka

3 kašičice maslinovog ulja

2 kašičice slatke paprike u prahu

prstohvat čili praha

prstohvat šećera

so po želji

Priprema:

Krompire ogulite i narežite na kockice pa papirnatim ubrusom odstranite višak vode s površine.

Suhe krumpire pomiješajte s uljem i začinima te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stepeni oko 40 do 50 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Za to vrijeme napravite začinjeni umak. Narežite luk te ga prepirjajte na maslinovom ulju oko pet minuta.
Tada ubacite nasjeckani bijeli luk. Dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.

Ubacite nasjeckani paradajz, koncentrat i začine. Sve dobro promiješajte i kuhajte oko 15 minuta dok se umak ne zgusne.

Poslužite umak preliven preko hrskavih krompira, prenosi Dnevnik.hr.