Životni stil

Recept za lažnu karamelu bez trunke šećera

Svi znamo da se karamela pravi od šećera - ali postoji i zdravija varijanta ove ukusne smjese. Ima vrlo sličan ukus kao orginal, ali za pravljenje ne treba ni trunka šećera.

Za pripremu lažne karamele upotrebite mekane urme i tahini, odnosno pastu od mljevenih sjemenki susama.

Iako je recept vrlo jednostavan, valja pripaziti na nekoliko detalja.

Ako na raspolaganju nemate mekane hurme važno je iste potopiti u toploj vodi večer prije pripremanja recepta kako bi omekšale. Ovo je posebno važno ako na raspolaganju nemate dobar blender ili sjeckalicu povrća.

Za dobru lažnu karamelu važno je i upotrijebiti i kvalitetni tahini. Na tržištu ima različitih brendova koji u paoranju skrivaju gorku masu nalik na komad gline. Umjesto toga kupite one u tečnom stanju koji se lako daju preliti iz pakovanja.

Sastojci

150 grama mekanih hurmi bez koštica

3 kašike tahnija

prstohvat soli

Priprema

U blender stavite omekšale hurme bez košpica, tahini i so, pa sve zajedno izmješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu nalik na karamelu.

U slučaju da je smjesa pretvrda dodajte malo vode i biljne alternative za mlijeko poput onog od badema.

Poslužite uz voće, čokoladu, na hljebu ili premažite preko kolača.