Galette se po sastojcima ne razlikuju puno od klasične pite, zapravo možete slobodno koristiti svoj najdraži recept za prhko tijesto. Razlika je samo u načinu slaganja.
Umjesto da se nadjev nađe između dva sloja tijesta, konačni rezultat pomalo podsjeća na pizzu. Dovoljan vam je najobičniji široki pleh obložen masnim papirom. Tijesto razvaljajte, na sredinu stavite nadjev, rubove grubo preklopite kako biste dobili rustikalni, dojam i svoje galette ubacite u rernu.
Poslužite ih same ili s malo sladoleda od vanilije, a u nedostatku dobro će doći i lagano zašećereno kiselo vrhnje ili jogurt.
Rustikalne galette s borovnicama
tijesto
157 grama brašna
na vrhu noža praška za pecivo
100 grama putera
75 grama šećera
1 vanilin šećer
1 cijelo jaje
nadjev:
300 grama borovnica
1 kašika škrobnog brašna
100 grama šećera (ili manje)
korica i sok od pola limuna
50 grama listića badema
Tijesto stavite na papir za pečenje, razvaljajte i oblikujte u krug.
Za nadjev pomiješajte voće, šećer, sok i koricu limuna te škrobno brašno.
Tijesto prebacite u posudu za pečenje, na sredinu mu stavite nadjev, a rubove preklopite prema središtu.
Po rubovima pospite listiće badema.
Pecite u rerni zagrijanoj na 175 stepeni oko 25 minuta.