Zaželjeli ste se slatkog, a ne znate štao biste pripremili? S dobrim, starim palačinkama sigurno nećete pogriješiti, a mi vam donosimo recept za najbolje tijesto za palačinke zbog kojeg će biti "meke k‘o duša". Ovaj recept idealan je za početnike, ali i one koji bi isprobali novu tehniku pripreme ovog prefinog deserta.
Sastojci
200 grama brašna
dva jaja
jedan decilitar ulja
tri decilitra mlijeka
mlaka voda
kašičica soli i šećera
Priprema
U dubljoj plastičnoj posudi pomiješajte brašno, jaja i dva decilitra mlijeka. Umutite smjesu i, ako je potrebno, dodajte joj još mlijeka. Tijesto možete napraviti i s mineralnom vodom, a u pripremi bi bilo najbolje koristiti pola mlijeka, a pola mineralne vode. Jako je važno da tijesto na kraju bude glatko i tekuće gotovo kao supa. Tada u smjesu ulijte decilitar ulja i dobro promiješajte.
Ako možete, pustite tijesto da odstoji 20-30 minuta.
U tavu ulijte ulje te ga, kada se zagrije, izlijte u obližnju posudicu. U masnu tavu tijesto ulijevajte tijesto i vodite računa da ga ravnomjerno rasporedite po tavi. Palačinke pecite na visokoj temperaturi, ostavite ih nekoliko trenutaka na ploči, a zatim ih prevrnite na drugu stranu. Drugu stranu palačinki pecite jednako dugo, otprilike jednu minutu.
Gotove palačinke napunite namazom po izboru i pospite šećerom u prahu, preljevom, orašastim plodovima ili šumskim voćem. Kako vam palačinke ne bi zagorjele, preporučuje se korištenje teflonske tave. Naime, one se ne lijepe i nije potrebno nakon svake palačinke dodati novu kašičicu ulja.