Samo 6 sastojaka

Recept za najbolju “salatu” od paradajza koja se jede s čipsom

Pico de gallo jedna je od najpopularnijih meksičkih salsa u svijetu. U Meksiku se naziva još i salsa Mexicana jer obuhvaća boje meksičke zastave: zelenu, bijelu i crvenu.

Pico de gallo se pravi od svježih sastojaka - baza su joj sirove namirnice poput paradajza, luka, ljute papričice, limete, svježih listova korijandera te soli.

Servira se najčešće s čipsom od tortilje, ali poslužuje i s ribom, piletinom s roštilja i sličnim jelima.

Vrlo se lako priprema i kod kuće, a okus joj postaje sve bolji što duže stoji u frižideru. Ipak, treba imati na umu da biste pripremljenu smjesu koja stoji u frižideru trebali pojesti u maksimalno tri dana.

Najvažnije za recept jest da koristite svježe i zrele namirnice – nedozreli paradajz drvenaste teksture upropastit će cijelu salsu.

Sastojci za pico de gallo:

1 veliki svježi i zreli paradajz
½ luka
1 jalapeño papričica
15 grama svježih listića korijandera
½ limete
so po želji

Priprema:

Iscijedite sok limete i posolite ga. U tekućinu dodajte sitno nasjeckani paradajz, luk i jalapeño papričicu.
Sve dobro promiješajte pa u salsu dodajte narezane listiće svježeg korijandera.
Ohladite u frižideru barem pola sata prije posluživanja.Uživajte!