I pored svih mogućih modernih aparata, kapsula, granula, kao i raznoraznih ukusa, u regionu se najviše pije turska, odnosno domaćakafa. Ipak postoji nekoliko "caka" po kojima se ona razlikuje od domaće.
O zdravstvenim benefitima kafe se neprestano priča, i dok se nekada vjerovalo da može da naškodi, nutricionisti i ljekari kažu da ima pozitivan efekat na ljudsko zdravlje. Pod uslovom, naravno, da se ne pretjeruje.
Iskusne domaćice su podijelile nekoliko trikova koji garantuju najbolji ukus ovog crnog napitka, a koji su obično vezani za to kada se dodaje šećer - da li se džezva vraća na ringlu da "pusti ključ" i slično.
A ako ste ljubitelj turske kafe, probajte i nešto neobičniju varijantu ovog toplog, okrepljujućeg napitka.
U džezvu uspite dvije kašike šećera i stavite je na šporet. Sačekajte da šećer počne da se karamelizuje, pa dodajte 1 dl vode i 2-3 kašičice kafe. Kada se kafa počne da raste i skoro dođe do vrha džezve, ne treba da čekate da proključa, već je odmah sklonite sa vatre. U kafu možete dodati začine po ukusu - cimet i kardamom će joj dati suptilnu aromu, a crni biber i so će poboljšati ukus.
Kafu je potrebno tri puta zagrijati dok se ne pojavi pjena, a zatim je skloniti sa šporeta…