Magazin

Recept za najkremastiji ajvar

Sezona paprika je na vrhuncu, ali sezona paradajza i patlidžana već je pomalo u silaznoj putanji, što znači da je krajnje vrijeme za napraviti ajvar.

Ukusni namaz od pečenog povrća lako je napraviti ako znate prave trikove. Ovo je jedan od najboljih recepata za ajvar, od kojeg ta povrtna poslastica bude tako kremasta i aromatična da je poželite pojesti cijelu, onako na kašiku ravno iz tegle.

Kremasti ajvar

3 kilograma paprika

1 kliogram patlidžana

1 glavica bijelog luka

500 mililitara ulja

po želji: 1 feferon

Patlidžane operite, presijecite na pola pa ispecite u rerni. Skinite im koru i odstranite sjemenke pa usitnite ili sameljite. Ocijedite višak tekućine.

Paprike ispecite i ogulite pa sameljite i njih, skupa sa bijelim lukom. Povrće dodajte u lonac debelog dna pa lagano kuhajte uz stalno miješanje dok ne ispari sva tekućina koju je povrće pustilo.

Tada uz dodajte so, a zatim, uz stalno miješanje počnite malo po malo dodavati ulje. Gotovo je kad je gusto i kremasto.

Prebacite u sterilizirane tegle i dobro zatvorite pa stavite oko sat i po u rernu zagrijanu na 100 stepeni.