Svi mi volimo svratiti u pekaru, ali domaća peciva i hljeb imaju osobitu draž. Jedan od takvih specijaliteta je mekana pogača s maslacem i vrhnjem, neodoljivo meka i ukusna, a za pripremu jednostavna. Savršen je izbor za doručak, a pripremite li je za neku svečanu priliku, bit će zvijezda stola jer fantastično izgleda. Ovo je recept za pogaču.
Sastojci
600 g brašna
8 g suhog kvasca
1 jaje + 1 žumance
100 ml ulja
300 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
100 g maslaca
1 kašika susama
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
Priprema
U posudu stavite mlijeko, kvasac i šećer, promiješati i pustite da odstoji pet minuta. Zatim dodajte jaje i ulje te uz miješanje postepeno umiješajte brašno i so. Pustite tijesto da naraste, oko 15 minuta, pa ga podijelite na 4 dijela i oblikujte u kugle.
Uzmite prvu kuglu tijesta i razvaljajte je, a zatim je premažite maslacem. Razvaljajte i drugu kuglu pa je stavite preko prve. Zatim je premažite debelim slojem vrhnja. Razvaljajte i treću loptu pa je stavite na drugu i premažite je maslacem. Zatim razvaljajte četvrtu koru i stavite je preko ostalih.
Dobivenu pogaču premjestite u posudu za pečenje pa uz pomoć tupe strane noža urežite ukrase po želji, premažite pogaču preostalim žumancetom i pospite susamom. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata.