Ovu klasičnu tortu od mrkve punite s ukusnom kremom i nasjeckanim orasima te ju poslužite kao slatku poslasticu uz šoljicu čaja u bilo koje doba dana. Ovaj recept svidjet će se svim ukućanima
Sastojci
- 230 ml biljnog ulja, plus dodatak za nauljiti lim
- 100 g jogurta
- 4 velika jaja
- 1 i ½ kašikice ekstrakta vanilije
- ½ narandže, s koricom
- 265 g brašna
- 335 g smeđeg šećera
- 2 i ½ kašikice mljevenog cimeta
- ¼ svježeg muškatnog oraščića, sitno naribanog
- 265 g mrkve (otprilike tri mrkve), naribane
- 100 g grožđica
- 100 g oraha, nasjeckanih (po želji)
Za kremu
- 100 g malo posoljenog maslaca, omekšanog
- 300 g šećera u prahu
- 100 g mekog sira
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Nauljite dno i stranice kalupa za torte. U zdjeli umutite ulje, jogurt, jaja, vaniliju i narandžinu koru. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, cimet i muškatni oraščić s prstohvatom soli. Pobrinite se da nema grudica šećera.
U suhe sastojke dodajte mokre, zajedno s mrkvom, grožđicama i polovicom orašastih plodova, ako ćete ih koristiti. Dobro izmiješajte da se smjesa sjedini.
Smjesu pecite 25-30 minuta. Ostavite da se ohladi.
Kako biste napravili kremu, istucite maslac i šećer u glatku smjesu. Dodajte polovicu mekog sira i ponovno istucite. Dodajte prvi dio kreme i nakon nje ostatak smjese. Prelijte preostalom kremom i pospite preostalim orasima. Torta se čuva u frižideru. Najbolje je jesti na sobnoj temperaturi.