recepti

Recept za slane palačinke koji će vas ostaviti bez teksta jer će vam usta biti puna

Trebat će vam:

3 manja krumpira (cca 350 g)
2 kašike brašna
3-4 kašike vode
sol

Priprema:

Krompir ogulite i naribajte na fini ribež (onaj kao za jabuke, ali sitniji). Krompiri će tokom rendanja pustiti nešto vode.

Dodajte brašno i malo soli pa promiješajte. Dodajte malo vode, žlicu po žlicu dok ne dobijete žitku smjesu koju možete razmazati na tavu u oblik tanke palačinke.

Pazite da ne presolite, jer kako se palačinka peče, tako gubi vlagu i postaje sve slanija. Placke se peku na vrućoj tavi na malo ulja.

Tavu dobro zagrijte, dodajte žlicu ulja i dvije žlice krumpirove smjese. Stražnjom stranom žlice poravnavajte smjesu i formirajte palačinku. Palačinka će se dati lako okrenuti kada se dobro zapeče, mora biti zlatno-smeđe boje. Dobro je zapecite s druge strane. Najbolje su tople, hrskave.