Trebat će vam:
3 manja krumpira (cca 350 g)
2 kašike brašna
3-4 kašike vode
sol
Priprema:
Krompir ogulite i naribajte na fini ribež (onaj kao za jabuke, ali sitniji). Krompiri će tokom rendanja pustiti nešto vode.
Dodajte brašno i malo soli pa promiješajte. Dodajte malo vode, žlicu po žlicu dok ne dobijete žitku smjesu koju možete razmazati na tavu u oblik tanke palačinke.
Pazite da ne presolite, jer kako se palačinka peče, tako gubi vlagu i postaje sve slanija. Placke se peku na vrućoj tavi na malo ulja.
Tavu dobro zagrijte, dodajte žlicu ulja i dvije žlice krumpirove smjese. Stražnjom stranom žlice poravnavajte smjesu i formirajte palačinku. Palačinka će se dati lako okrenuti kada se dobro zapeče, mora biti zlatno-smeđe boje. Dobro je zapecite s druge strane. Najbolje su tople, hrskave.