Životni stil

Recept za sočnu punjenu lepinju koja savršeno paše uz kajmak i ajvar

Sastojci za tijesto:

250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
Kvasac
Kašičica šećera
Kšičica soli
100 g jogurta
Po potrebi tople vode
Kašičica biljnog ulja

Priprema:

U šolju s toplom vodom dodajte kašičicu šećera i kvasac koji se treba otopiti. U veću posudu dodajte brašno, so, jogurt, kašičiicu ulja i kvasac nakon što se aktivirao pa zamijesite tijesto. Prekrijte ga i ostavite oko sat vremena da se udvostruči.

Kad se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite na debljinu od oko pola centimetra.

Nauljite tepsiju u kojoj želite peći svoju lepinju i stavite jedan razvučeni dio tijesta u nju.

Drugi dio razvučenog tijesta preklopite preko smjese i rubove lagano priljubite s donjim dijelom tako da dobijete oblik lepinje.

Viljuškom napravite rupice na gornjem sloju lepinje.

Još jednom prije pečenja nauljite gornji sloj lepinje i lagano prstima premažite cijelu lepinju uljem.

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i lepinju pecite oko 45 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Nakon što je lepinja gotova, izrežite je i poslužite uz ajvar, kajmak i luk.