Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
250 g oštrog brašna
Kvasac
Kašičica šećera
Kšičica soli
100 g jogurta
Po potrebi tople vode
Kašičica biljnog ulja
Priprema:
U šolju s toplom vodom dodajte kašičicu šećera i kvasac koji se treba otopiti. U veću posudu dodajte brašno, so, jogurt, kašičiicu ulja i kvasac nakon što se aktivirao pa zamijesite tijesto. Prekrijte ga i ostavite oko sat vremena da se udvostruči.
Kad se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite na debljinu od oko pola centimetra.
Nauljite tepsiju u kojoj želite peći svoju lepinju i stavite jedan razvučeni dio tijesta u nju.
Drugi dio razvučenog tijesta preklopite preko smjese i rubove lagano priljubite s donjim dijelom tako da dobijete oblik lepinje.
Viljuškom napravite rupice na gornjem sloju lepinje.
Još jednom prije pečenja nauljite gornji sloj lepinje i lagano prstima premažite cijelu lepinju uljem.
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i lepinju pecite oko 45 minuta, dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.
Nakon što je lepinja gotova, izrežite je i poslužite uz ajvar, kajmak i luk.