Kocke sočnog biskvita umočene u čokoladu i kokos u našim krajevima poznajemo kao čupavce, ali u Australiji ih zovu Lamingtoni. Za razliku od domaćih, australski specijalitet nerijetko sadrži i marmeladu od jagoda, malina ili nekog drugog, omiljenog voća.
Odlični su i posluženi sa sladoledom i tučenim vrhnjem. Jedna od finih varijacija na temu čupavaca je i dvostruko čokoladni desert, koji se itekako sviđa ljubiteljima čokolade. Recept potpisuje Dan Lepard, australski pekar i zaljubljenik u hranu.
Sastojci za dvostruko čokoladne čupavce:
- 300 g šećera
- 50 g kakaa
- 75 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 50 g crne čokolade
- 50 ml ulja
- 4 srednja jaja
- 100 ml jogurta
- 3 kašičice ekstrakta vanilije
- 175 g glatkog brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
Glazura:
- 15 g kakaa
- 50 ml mlijeka
- 175 ml kipuće vode
- 200 g crne čokolade, sitno nasjeckane
- 450 g šećera u prahu
- 1-2 vrećice ribanog kokosa od 250 g
Priprema dvostruko čokoladnih čupavaca:
- Dno dubokog četvrtastog kalupa za kolače (20 cm) obložite papirom za pečenje i zagrijte rernu na 170 stepeni Celzija (150 stepeni Celzija s ventilatorom).
- Stavite šećer i kakao u zdjelu pa dodajte mlijeko miješajući.
- Otopite maslac i čokoladu u loncu pa ulijte u zdjelu s mlijekom i kakaom te zatim ulijte i ulje.
- Umutite jaja u smjesu pa umiješajte jogurt i vaniliju te zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Izlijte smjesu u lim, prekrijte lagano pričvršćenim papirom za pečenje ili aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Zadnjih 15 minuta dignite poklopac od folije ili papira.
- Izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se ohladiti u kalupu, a kada više ne bude vruć pokrijte ga prozirnom folijom.
- Za glazuru sitno nasjeckajte čokoladu. Pomiješajte kakao i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu pa umiješajte kipuću vodu te sjeckanu čokoladu i miješajte da se otopi. Umiješajte šećer u prahu. Čokoladnu smjesu ulijte u široku posudu. Kokos prebacite u duboki tanjur.
- Biskvit narežite na kocke, pa svaku umočite sa svih strana u čokoladnu glazuru pomoću dvije vilice ili svaku probodite štapićem za ražnjiće i uvaljajte u kokos pa ostavite da se stegne.