Životni stil

Recept za tjesteninu koji će svi voljeti: Brzo, jednostavno i sa sastojcima koje uvijek imate kod kuće

Brzo, jednostavno, sa sastojcima koje gotovo uvijek imamo kod kuće i prije svega tako ukusno – tjestenina carbonara vrlo je rado viđeno jelo na stolu. Sada klasičnom receptu dodajemo malo 'zelenih' sastojaka te uz tikvice i svježi bosiljak ovo jelo dobiva svoju zdraviju varijantu. Uz uobičajeno jaje dodan je ekstra žumanjak koji umaku daje savršenu kremastu teksturu i božanstven okus.

Potrebni sastojci:
30 ml maslinovog ulja
3 čehna bijelog luka, zdrobljena
120 g suhog mesa, narezanog na kockice
2 velike ili 3 male tikvice, oko pola kilograma
so i biber
jaje plus jedan žumance
30 g naribanog sira pecorino romano, plus još malo za posluživanje
¼ kašičice sitno naribane korice limuna
220 g tjestenine, špageti ili linguine
sitno nasjeckani listići svježeg bosiljka

Postupak:

U velikoj tavici zagrijte ulje pa popržite bijeli luk i suho meso na umjereno jakoj vatri. Dinstajte, povremeno miješajući, sve dok meso ne postane hrskavo, oko pet minuta. Dodajte tikvice, posolite te sve kuhajte uz povremeno miješanje, oko 10 minuta.

Za to vrijeme pomiješajte žumanca, jaje, limunovu koricu i naribani sir. Začinite prstohvatom soli i nekoliko zrnaca papra. Špagete skuhajte u velikom loncu u posoljenoj vodi tako da budu al dente (otprilike minutu kraće od vremena kuhanja navedenog na pakiranju). Dobro je ocijedite, a šalicu vode od kuhanja tjestenine odvojite i sačuvajte za kasnije.

U smjesu s jajima, sirom i koricom limuna polako dodajte oko 30 ml vode od kuhanja tjestenine, a zatim je dodajte u tavicu s mesom, kao i kuhanu tjesteninu. Kuhajte na umjereno jakoj vatri, dobro miješajući, po potrebi dodajući još vode. Umak bi trebao biti svilenkast i gust. Nakon toga tavicu maknite s vatre i umiješajte bosiljak te začinite po želji. Poslužite s još malo naribanog sira na vrhu.