Životni stil

Recept za tjesteninu s tunom i paradajzom. Gotova je za minuta

U klasična, jednostavna italijanska jela koja se poslužuju u restoranima širom Italije, spada i sočna tjestenina s tunom. Ovaj recept najukusniji je s klasičnim špagetima, ali možete ga raditi i s drugim vrstama dugačke tjestenine.

Italija je poznata po mnoštvu restorana koji poslužuju jednostavna, ali vrlo ukusna jela, uglavnom bazirana na tjestenini. Priprema takvih jela traje manje od 15 minuta pa su idealan izbor za brzo gotov ručak ili večeru, a vole ih i odrasli i djeca.

Ključan korak u pripremanju ovakvih jednostavnih recepata s tjesteninom jest da umaku dodate otprilike jednu šolju vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kombinacija masnoće iz umaka i škroba iz vode učinit će da se umak zgusne i primi za tjesteninu. Tako to radi svaki respektabilni italijanski restoran, pa i Italijani kada kuhaju tjesteninu kod kuće.

Sastojci:

- 500 grama špageta (ili druge dugačke tjestenine)
- četiri kašike maslinovog ulja
- 2 čehna bijelog luka
- pola glavice žutog luka, sitno nasjeckanog
- 400 grama pasiranog paradajza iz konzerve
- 150 grama tune iz konzerve
- 30 grama nasjeckanog peršuna

Postupak:

1. Skuhajte špagete u velikom loncu u slanoj vodi, jednu minutu manje nego što piše na pakiranju.

2. Pripremite umak dok se tjestenina kuha. Maslinovo ulje zagrijte na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk i pržite ga dok ne pusti miris. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte paradajz i pola šolje vode. Pustite da krčka tri minute pa dodajte tunu te maknite s vatre.

3. Kada je tjestenina gotova, uzmite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala te procijedite tjesteninu.

4. Dodajte tjesteninu u umak zajedno s ¾ šolje vode u kojoj se kuhala. Miješajte špagete dok se umak ne zgusne i ne primi za tjesteninu, jednu do dvije minute. Dodajte još vode u kojoj su se kuhali špageti ako je umak potrebno još omekšati.

5. Pospite peršunom te prema želji dodajte so i biber.

Savjeti plus:

- ako je potrebno, konzerviranom paradajzu dodajte malo šećera

- na veliki lonac vode dovoljna je jedna kašičica soli; promiješajte tjesteninu jednom ili dvaput dok se kuha

- tempirajte tjesteninu tako da se skuha taman kada završite umak; ako kuhanu tjesteninu ostavite u cjedilu, zalijepit će se i otvrdnuti kad se ohladi; idealno će biti da špagete direktno iz vode hvataljkom stavite u umak pa vam cjedilo neće ni trebati

- ako se tjestenina zalijepi i otvrdni, omekšajte je s malo vode u kojoj se kuhala; nemojte je ispirati pod vodom iz slavine jer ćete tako isprati škrob pa se umak neće primiti za tjesteninu; umjesto vode, tjestenini možete dodati i malo ulja kako se ne bi stvrdnula