podstiču probavu

Regulišu probavu i pobjeđuju zatvor: Nakon konzumiranja ovih namirnica trčat ćete u wc

(Foto: Freepik)

Zatvor je čest problem u svakoj životnoj dobi, a mogu ga uzrokovati različiti faktori. Među najčešćima su nedostatan unos vlakana, usporen rad crijeva, putovanja, lijekovi i hormonalne promjene, ali zatvor ponekad može biti i simptom nekih drugih stanja ili bolesti.

Simptomi zatvora su naprezanje prilikom pražnjenja, manje od tri stolice sedmično, tvrda, suha ili kuglasta stolica, potreba za pražnjenjem iako ste upravo obavili veliku nuždu te nadutost i bolovi u trbuhu.

Ipak, odgovarajućom prehranom možete se uspješno riješiti tih neugodnih simptoma. Prehrana doista može značajno ublažiti simptome zatvora jer određene namirnice bogate vlaknima, tekućina i prirodni laksativi mogu potaknuti rad crijeva, omekšati stolicu i olakšati njezin prolaz kroz crijeva, piše Živim.

Šljive

Šljive (naročito suhe) su jedno od najviše istraživanih i najučinkovitijih vrsta voća koje pomaže u prevenciji i liječenju zatvora. Šljive obiluju vlaknima i sorbitolom, što ih čini prirodnim laksativom koji pomaže stimulirati aktivnost crijeva. Istraživanja su pokazala da su šljive značajno poboljšale konzistenciju stolice i povećale broj potpunih spontanih pražnjenja u usporedbi s psylliumom, topivim vlaknima koja se ponekad koriste kao laksativ. Potpuno spontano pražnjenje je pražnjenje do kojeg dolazi bez pomoći lijekova te nakon kojeg više ne osjećate nagon za pražnjenjem.

Jabuke

Jabuke su jedno od najpopularnijih i najčešće konzumiranih vrsta voća u svijetu. Sadrže pektin, vrstu topivih vlakana koja skraćuje vrijeme prolaska hrane kroz probavni sistem. Pektin upija vodu u probavnom sistemu, što pomaže u formiranju veće i mekše stolice koju je lakše izlučiti. Naučnici su otkrili da je suplementacija pektinom ubrzala prolaz stolice kroz debelo crijevo i pomogla u smanjenju simptoma zatvora.

Mango

Ovo sočno tropsko voće nije samo odličan sastojak za smoothieje, već može i poboljšati učestalost pražnjenja, konzistenciju i oblik stolice. Istraživanja su pokazala da učinci manga na ublažavanje zatvora nadmašuju sam udio vlakana u voću te da u smanjenju simptoma zatvora imaju ulogu i neki drugi nutrijenti prisutni u tom voću. Jedna je studija otkrila da su ispitanici koji su tokom četiri sedmice jeli 300 grama manga (jedan do dva ploda) dnevno imali poboljšanje simptoma zatvora.