Pizzerija traži od svojih kupaca da papreno plate ako žele jesti havajsku pizzu, naplaćujući 100 funti (oko 120 eura) za pizzu sa ananasom.
Vlasnici i osoblje pizzerije Lupa u engleskom Norwichu toliko su revoltirani "havajcem" da su nevoljko dodali ananas na svoj jelovnik za dostavu, ali samo s cijenom od koje će zasuziti oči.
Opis jelovnika glasi:
“Da, za 100 funti možete ga imati. Naručite i šampanjac! Samo naprijed, čudovište!"
“Apsolutno mrzim ananas na pizzi”, rekao je suvlasnik restorana Francis Woolf.
Glavni kuhar, Quin Jianoran, složio se i dodao:
“Volim pina coladu, ali ananas na pizzi? Nikada.
Radije bih stavio prokletu jagodu nego tu tropsku prijetnju.”
YouGov je 2017. proveo anketu o havajskoj pizzi.
Otkrilo je da dok je 84 posto Britanaca reklo da voli pizzu, a 82% voli ananas. Samo 53% je reklo da voli ananas na pizzi.
Više od četiri od deset Britanaca (41%) reklo je da ne voli ananas na pizzi.
Izum havajske pizze često se pripisuje Samu Panopoulosu, koji je emigrirao iz Grčke u Kanadu 1954. i sa svoja dva brata vodio nekoliko restorana u Ontariju.
Panopoulos je počeo dodavati ananas svojim pizzama 1960-ih, nedugo nakon što su se Havaji priključili Sjedinjenim Američkim Državama 1959. godine.
Nvodno je pizzu nazvao "Havajska" prema marki ananasa u konzervi koju je koristio.
O tome je li ananas mjesto na pizzi raspravlja se naširoko.
U 2017., predsjednik Islanda bio je prisiljen pojasniti da ne planira službeno zabraniti ananas u pizzama nakon što je rekao učenicima u srednjoj školi da se "fundamentalno protivi" ovom dodatku.