Svijet

Reuters o novim sankcijama protiv Rusije: EU će zamrznuti imovinu Putinu i Lavrovu

Evropska unija planira treći krug sankcija Moskvi, rekao je dužnosnik EU u petak, nekoliko minuta nakon što je ukrajinski predsjednik zamolio blok za brže i snažnije korake da kazni Rusiju zbog njene invazije na njegovu zemlja.

Dužnosnik je rekao da su se ambasadori 27 država članica EU složili – čak i prije nego što se odobri sljedeći val sankcija – u petak zamrznuti evropsku imovinu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, prenosi Reuters.

“Radimo najbrže što možemo”, rekao je dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, dodajući da bi blok također mogao ciljati na “mnogo više” ruskih oligarha nego što ih je već do sada.

Ranije u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Evropu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi, optužujući zapadne saveznike za politikanstvo, dok moskovske snage napreduju prema Kijevu.

“Još možete zaustaviti ovu agresiju. Morate djelovati brzo”, rekao je, dodajući da bi zabrana ulaska Rusima u EU, odsjecanje Moskve od globalnog sistema međubankovnog plaćanja SWIFT i embargo na naftu trebali biti na stolu.

Ministri vanjskih poslova EU sastat će se u Briselu danas kako bi iznijeli detalje paketa sankcija – drugi za EU ove sedmice – koje su načelno dogovorili njihovi čelnici na vanrednom summitu koji je održan u ranim jutarnjim satima u petak.

Sporazum čelnika značio je da se blok pridružuje Sjedinjenim Državama i ostalima u poduzimanju koraka poput ograničavanja pristupa Rusije ključnim tehnologijama i finansiranju.

Sankcije će također biti usmjerene na rusku elitu i otežati diplomatima putovanje, ali čelnici EU odlučili su ne obuzdati uvoz ruske energije ili – nakon prigovora Njemačke i Italije, između ostalih – odsjeći Rusiju od SWIFT-a. Odluka o sankcioniranju Putina i Lavrova lično stigla je u petak.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, koji je u petak bio domaćin sastanka kolega iz EU u Parizu na kojem se raspravljalo o ekonomskim posljedicama, rekao je da uklanjanje Rusije iz SWIFT transakcija ostaje opcija, ali samo kao posljednje sredstvo.

Nizozemski i luksemburški premijeri Mark Rutte i Xavier Bettel rekli su da su mjere dogovorene na samitu vrlo značajne, te da su snažno pogodile Rusiju u mnogim sektorima.

Putin je učinio sve što je mogao da podijeli Evropu, rekao je Rutte. Bettel je rekao da je najemotivniji trenutak summita EU bio kada se Zelenskij obratio sali na daljinu iz Ukrajine.

“Rekao nam je da ne zna hoće li moći razgovarati s nama drugi put pa je teško. Moramo znati koliko je ozbiljna situacija u Ukrajini”, rekao je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Putin odgovorio na poziv Zelenskog: Spremni smo na pregovore na visokom nivou
1 godina

[…] 14:17 – Evropska unija planira treći krug sankcija Moskvi, rekao je dužnosnik EU u petak, nekoliko minuta nakon što je ukrajinski predsjednik zamolio blok za brže i snažnije korake da kazni Rusiju zbog njene invazije na njegovu zemlja. Opširnije na LINKU. […]