Vodeće svjetsko zdravstveno tijelo WHO sljedećeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.
Zaslađivač aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića, u julu će prvi put kao "moguće kancerogen za ljude" opisati Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su izvori.
Istraživači se ne bave pitanjem o količini proizvoda
IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca, nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza.
Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.
Takvu preporuku daju drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.
Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite tvari, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.
To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.
Još jedan odbor istražuje aspartam
JECFA, WHO-ov odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine.
Njegov sastanak započeo je krajem juna, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. jula.
Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.
Naprimjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – ovisno o količini aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.
Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Ecropu, uvelike dijele njeno stajalište.
U julu otkrivaju sve
Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e u kojima se obrađuje zaslađivač povjerljivi do jula, ali je dodao da su "komplementarni", a zaključak IARC-a predstavlja "prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti".
Komisija za aditive "provodi procjenu rizika, koja određuje vjerovatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i razinama izloženosti".
Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.
"Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti", napisala je Nozomi Tomita, dužnosnica japanskog ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, u pismu 27. marta zamjenici direktora WHO-a Zsuzsanni Jakab.
Pismo, koje je vidio Reuters, također poziva da se zaključci obaju tijela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gdje je sjedište WHO-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.
Zaključili da je glifosat "vjerovatno kancerogen"
Zaključci IARC-a mogu imati ogroman utjecaj.
Njegova je komisija 2015. zaključilo da je glifosat "vjerovatno kancerogen".
Godinama kasnije, iako su druga tijela poput Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procjenu, kompanije su i dalje osjećale učinke odluke.
Njemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korištenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.
Odluke IARC-a također su kritizirane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog tvari ili situacija koje je teško izbjeći.
IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju "vjerovatno kancerogenih", a korištenje mobilnih telefona kao "moguće kancerogenih", slično aspartamu.
Udruženje ozbiljno zabrinuto
"IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije znanstveno sveobuhvatan i uvelike se temelji na široko diskreditiranim istraživanjima", izjavila je Frances Hunt-Wood, glavna sekretarka Međunarodne udruge zaslađivača (ISA).
Udruga, čiji su članovi Mars Wrigley, odjel Coca-Cole i Cargill, rekla je da je "ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače".
Aspartam se godinama proučava
Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.
Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.
Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.
Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića desetljećima su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1300 studija.
Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj potaknuti dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.
Ali također će vjerovatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača općenito.
Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice savjetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne težine.
Smjernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani.