domaći napitak

Ricezempic je novi hit na TikToku: Kažu da pomaže pri mršavljenju, svi se pitaju je li zaista suparnik Ozempicu

Ako neko vrijeme provodite gledajući sadržaj o prehrani i načinu života na društvenim mrežama, možda ste naišli na razne 'hakove' za mršavljenje.

Jedan od novijih trendova je domaći napitak zvan ricezempic, koji se pravi namakanjem nekuhane riže i potom procjeđivanjem kako bi se popila preostala škrobna voda. Zvuči ukusno, zar ne?

Njegovi zagovornici tvrde da dovodi do gubitka težine jer čini da se duže osjećate sitima i suzbija apetit, djelujući na sličan način kao traženi lijek Ozempic – otuda i naziv, piše Metro.

Oponaša li ovo piće zapravo učinke Ozempica na mršavljenje? Pogledajmo šta govore dokazi.

Kako se pravi ricezempic?

Iako se recept može neznatno razlikovati ovisno o tome koga pitate, najčešći koraci za pripremu ricezempica su:

  • Namočite pola šolje bijele riže (neoprane) u jednoj šolji tople ili vruće vode do preko noći
  • Ocijedite smjesu riže u svježu čašu pomoću cjedila
  • Odbacite rižu (ali zadržite škrobnu vodu)
  • U škrobnu vodu dodajte sok od pola limete ili limuna i popijte

TikTokeri, poput Dodi Creationsa, savjetuju da će se najbolji rezultati postići ako ovaj pripravak popijete jednom dnevno, ujutro prije jela.

Ideja je da što duže konzumirate ricezempic, više ćete gubiti na težini. Jedan je kreator sadržaja čak tvrdio da uvođenje ovog napitka u prehranu može dovesti do gubitka težine do 27 kilograma u dva mjeseca.

Otporan škrob

Oni koji hvale ricezempic tvrde da vodi do gubitka težine zbog otpornog škroba koji riža sadrži.

Otporni škrob je vrsta dijetalnih vlakana (također klasificiran kao prebiotik). Nema čvrstih dokaza da se duže osjećate sitima, ali ima dokazane zdravstvene prednosti.

Istraživanja su pokazala da konzumacija rezistentnog škroba može pomoći u regulaciji šećera u krvi, pomoći pri mršavljenju i poboljšati zdravlje crijeva.

Istraživanje je također pokazalo da konzumacija rezistentnog škroba smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i drugih kroničnih bolesti.

Izbor suhih žitarica i graha

Otporni škrob nalazi se u mnogim namirnicama. To uključuje grah, leću, cjelovite žitarice (zob, ječam i rižu - posebno smeđu rižu), banane (posebno kada su nedovoljno zrele ili zelene), krompir te orašaste plodove i sjemenke (posebno chia sjemenke, lanene sjemenke i bademi).

Pola šolje nekuhane bijele riže (prema ricezempic receptu) sadrži oko 0,6 grama otpornog škroba. Za optimalne zdravstvene dobrobiti preporučuje se dnevni unos od 15-20 grama rezistentnog škroba.

Iako nema konkretnih dokaza o količini otpornog škroba koji iz riže iscuri u vodu, vjerovatno je da je znatno manji od 0,6 grama jer se ne konzumira cijelo zrno riže.

Ricezempic protiv Ozempica

Ozempic je izvorno razvijen kako bi pomogao osobama s dijabetesom u kontroli nivoa šećera u krvi, ali sada se često koristi za mršavljenje.

Ozempic je, zajedno sa sličnim lijekovima kao što su Wegovy i Trulicity, agonist receptora glukagonu sličnog peptida-1 (GLP-1). Ovi lijekovi oponašaju hormon GLP-1 koji tijelo prirodno proizvodi. Na taj način usporavaju probavni proces, što pomaže ljudima da se dulje osjećaju sitima i obuzdaju njihov apetit.

Iako bi rezistentni škrob u riži mogao potaknuti neke slične dobrobiti kao Ozempic (kao što je osjećaj sitosti i stoga smanjenje unosa energije), nijedna znanstvena studija nije isprobala ricezempic koristeći recepte promovirane na društvenim mrežama.

Ozempic ima dug poluživot, ostajući aktivan u tijelu oko sedam dana. Nasuprot tome, konzumacija jedne šolje riže pruža osjećaj sitosti samo nekoliko sati. A jednostavno namakanje riže u vodi i ispijanje škrobne vode neće pružiti isti nivo sitosti kao jedenje same riže.

Postoji nekoliko načina za konzumiranje otpornijeg škroba, a istovremeno dobivanje dodatnih hranjivih tvari i vitamina u usporedbi s onim što dobivate od ricezempica.

Skuhana i ohlađena riža

Ostavljanjem kuhane riže da se s vremenom ohladi povećava se njen sadržaj otpornog škroba. Unošenje riže ne smanjuje značajno količinu rezistentnog škroba koji nastaje tokom hlađenja. Smeđa riža je poželjnija od bijele riže zbog većeg sadržaja vlakana i dodatnih mikronutrijenata kao što su fosfor i magnezij.

Više mahunarki

Imaju visok sadržaj otpornog škroba i pokazalo se da pospješuju regulaciju tjelesne težine ako se jedu redovno. Zašto ne biste večeras za večeru isprobali recept koji sadrži pinto grah, slanutak, crni grah ili grašak?

Skuhani i ohlađeni krompir

Kuhanjem krompira i ostavljanjem da se ohladi barem nekoliko sati povećava se sadržaj rezistentnog škroba. Potpuno ohlađeni krompir bogat je izvor rezistentnog škroba, a također pruža bitne hranjive tvari poput kalija i vitamina C. Izrada krompirove salate kao priloga odličan je način da dobijete ove blagodati.

Ukratko

Iako su mnogi ljudi na društvenim mrežama izvijestili o dobrobitima, nema naučnih dokaza da je pijenje rižine vode ili 'ricezempica' učinkovito za mršavljenje. Vjerovatno nećete primijetiti nikakve značajne promjene u svojoj težini ako pijete ricezempic i ne radite nikakve druge prilagodbe u svojoj prehrani ili načinu života.

Iako piće može osigurati malu količinu rezistentnog škroba iz riže i nešto hidratacije iz vode, konzumacija hrane koja sadrži rezistentni škrob u svom punom obliku ponudila bi znatno više prehrambenih prednosti.

U širem smislu, budite oprezni s trikovima za mršavljenje koje vidite na društvenim mrežama. Postizanje trajnog gubitka tjelesne težine svodi se na postupno usvajanje zdravih prehrambenih navika i redovne tjelovježbe, osiguravajući da te promjene postanu navike za cijeli život.