Čupavci su jedan od onih kolača koje gotovo nitko neće odbiti. Mekani, nježni biskvit natopljen umakom od čokolade i uvaljan u kokosove mrvice jednostavno je toliko dobar.
No to ne znači da ne može biti još bolji.
Ružičasti čupavci u kolaču koji je jako popularan u Australiji, gdje čupavce nazivaju lamingtonima i dodaju im sloj nadjeva prije nego ih umoče u čokoladu i uvaljaju u kokos.
Ružičasti lamingtoni podvrsta su popularnog deserta kod kojih je caka u tome što se, umjesto u čokoladi, namaču u umaku na bazi džema od jagoda. Baš kao i obični lamingtoni, ovi kolačići u sredini kriju slatko iznenađenje, a u ovom slučaju to je džem od jagode.
U sezoni jagoda možete ga lako pripremiti i sami, a umjesto svježih jagoda možete koristiti i zamrznute. Poslužit će vam i maline, a recept ćete pronaći u nastavku. No najprije vam treba recept za ovu slasticu.
Sastojci
- 175 g brašna
- 165 g šećera
- 150 g maslaca
- 50 g gustina
- 5 jaja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica arome jagode
- 1 kašičica soka od limuna
Preljev
- 100 g džema od jagode + još za premazivanje biskvita
- 75 g tople vode
- ružičasta prehrambena boja
- mrvice kokosa
Priprema
Žumanca miksajte sa šećerom, vanilin šećerom, ekstraktom jagode i maslacem dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta, a zatim u smjesu prosijte brašno, gustin i prašak za pecivo. Bjelanca umutite u čvrsti snijeg sa sokom od limuna pa ga dodajte žumancima.
Tijesto rasporedite u širi, plići kalup za pečenje obložen papirom za pečenje pa ga pecite na 160 stepeni dvadesetak minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ispeče se.
Pečeni biskvit prerežite na dva dijela, jedan premažite džemom od jagode pa poklopite drugim. Izrežite ga na kocke pa svaku umočite u smjesu džema i tople vode te na kraju uvaljajte u mrvice kokosa.
Brzi džem od jagode
Sastojci
- 500 g jagoda
- 150 g šećera
- 2 kašike soka od limuna
Priprema:
Očistite i operite jagode i pomiješajte ih sa šećerom i sokom od limuna u većem loncu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije pa gnječilicom za krompir zgnječite voće. Kuhajte dok se ne zgusne, 15-ak minuta.
Lako ćete provjeriti je li džem gotov: stavite kašiku smjese na tanjirić pa vrhom kašike prođite kroz nju. Ako kašika ostavi postojani trag, džem je gotov.
Prebacite ga u sterilizirane tegle i potrošite kroz dvije sedmice.