Nauka

Rusija objavila da je završila testiranje vakcine. Proizvodnja od augusta

Rusija će prva u svijetu u augustu započeti masovnu proizvodnju prve vakcine protiv koronavirusa, objavio je Sputnjik. Prva ispitivanja su obavljena i, prema najavama, do kraja ove godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza vakcine koju je napravio Institut Gamalej.

Ispitivanja vakcine protiv koronavirusa na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi sigurnost vakcine po zdravlje ljudi, što je i učinjeno.

Institut Gamalej još krajem maja je objavio da je njihova vakcina nezvanično ispitana i da se pokazala kao sigurna. Vakcinu su na sebi ispitivali stručnjaci ovog Instituta, među kojima i pronalazači vakcine i organizatori dokliničkih ispitivanja i tehnolozi.

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev kaže da će se na tržištu prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji MRNK najranije početkom sljedeće godine jer je potrebno ispitati koliko su sigurne.

Dmitrijev procjenjuje da će sljedeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, “što će omogućiti svijetu da se efikasno bori protiv koronavirusa”.

Ruski akademik Vitalij Zverev, koji je i naučni direktor Instituta za vakcine i serume Mečnikov, podsjetio je da se oko 220 zemalja suočilo sa koronavirusom, ali da je oboljelo od 15 do 20 posto populacije, dok su svi ostali zaraženi nosioci virusa, a više od polovine njih nema nikakve simptome.

Zverev smatra da uspjeh liječenja koronavirusa ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine.

On upozorava da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina.

Mnoge laboratorije i instituti u svijetu ušli su u trku oko stvaranja vakcine protiv covida-19, jer je to, između ostalog, za svaku zemlju – proizvođača stvar prestiža, ali i profita.

Samo u Rusiji se radi na oko 47 vakcina, a tri prototipa ruske vakcine protiv koronavirusa pokazali su svoju efikasnost. U svijetu je razvijen 141 prototip vakcine, a neki tvrde da se radi na znatno više projekata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare