Svijet

Rusija uzvraća udarac: Pokrenuli istragu protiv Međunarodnog krivičnog suda

Vladimir Putin, Rusija istražuje Međunarodni krivični sud u hagu

Ruski Istražni odbor saopćio je da je otvorio krivični postupak protiv tužitelja i sudaca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina.

Putin je optužen za ratne zločine. Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za krivičnu odgovornost ruskog predsjednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

"Postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove krivičnog djela prema ruskom zakonu", saopćio je Odbor istaknuvši da je tu riječ o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i "pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi".

Ruski potez je simbolična gesta prkosa kao odgovor nalog za hapšenje Putina, kojim su on i povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

Pored Putina, Sud u Hagu izdao je nalog za hapšnje MArije Aleksejevne Lvove-Belove.

VIJESTI

SVIJET

EKONOMIJA

SPORT

BH DOKTOR

MAGAZIN

PUNI GAS

TEHNOLOGIJA

PAKLENI ŠUND

SVIJET
Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina
17.03.2023 16:29 Autor: Raport.ba � Edit this post

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, objavio je u petak u saopštenju za javnost.

Lvova-Belova je ruski zvaničnik u središtu navodne šeme prisilnog deportovanja hiljada ukrajinske djece u Rusiju.

U objašnjenu Međunarodnog krivičnog suda se navodi:

Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952., predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog premještanja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom direktnom kontrolom, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta).

Marija Aleksejevna Lvova-Belova, komesarka za prava djeteta u Uredu predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta).