Politika

Ruska ambasada bijesna na Benjaminu Karić: Morat će prije ili kasnije dati odgovor na ova pitanja

Gradonačelnica Karić odgovorila Rusiji

Nakon što je potpisan Sporazum o prijeteljstvu Sarajeva i Kijeva oglasila se Ruska ambasada.

"Obratili smo pažnju na učešće gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić u organizovanom u Briselu Kijevskom investicionom forumu na marginama kojeg potpisan je Sporazum o prijateljskoj saradnji između Sarajeva i Kijeva.

U principu takva praksa je uobičajena te doprinosi razvoju bilateralnih odnosa. Međutim, analiza potpisanog dokumenta otvara niz pitanja", navode iz Ambasade te nastavljaju analizu:

"U skladu sa Članom 1, oba glavna grada 'zastupaju evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava', 'posvećena su ljudskim pravima i principima međunarodnog prava' te 'promovišu miran suživot u Evropi'. Skoro svaka tačka je ispunjena licemjerjem", navodi Ruska ambasada.

Oni se pitaju 'o kakvoj vladavini prava možete razgovarati s onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu'.

"O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete ragovarati s onima koji su tokom sedam godina vršili sistematsko bombardovanje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, a zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca?

"Vrhunac apsurda"

O kakvom mirnom suživotu možete razgovarati s onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima? Kako gospođa Karić može komunicirati sa duhovnim sljedbenicima onih koji su bukvalno hiljadama uništavali Jevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti?

Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestonici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet?

Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu sa Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajnskim neonacistima? I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jezicima, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, sprskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije?

Svjesni smo da za gospođu Karić naša pitanja mogu biti retorička. Međutim, ubjeđeni smo da će ona prije ili kasnije morati dati odgovor na njih – i to pred svojim biračima", naveli su u komentaru na Sporazum o prijateljskoj saradnji između Sarajeva i Kijeva.