Zvanično je

Ryanair objavio da uskoro polijeće iz Sarajeva prema pet destinacija: Ovo je tek početak

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alen Bajić objavio je danas da će sa ovog aerodroma poletiti jedna od najvećih evropskih aviokompanija.

"Imamo nove destinacije iz Sarajeva. To će pružiti Ryanair. Kažem najveća jer Ryanair leti u ima 3.000 letova u godini", rekao je Bajić

On je rekao da je novi podatak da je u fiskalnoj godini Ryanair prevezao 183 miliona putnika i imao 2,2 milijarde eura prihoda.

"Ovaj današnji događaj je ustvari rezultat višemjesečnih pregovora timova aviokompanije i Aerodroma Sarajevo pod vodstvom naše saradnice Vedrane Vikić Musić. Sve to išlo je uz podršku federalnog premijera Nermina Nikšića i resorne ministrice Andrijane Katić i uz podršku Vlade Kantona Sarajevo koja je prvi put prepoznala da je Aerodrom jedan od generatora razvoja Kantona Sarajevo", rekao je Bajić.

Alen Bajić (Foto: Fena)

"Vlada KS je donijela odluku i osigurala sredstava i putem Turističke zajednice raspisala javni poziv koji je bio uspješan.

Kao dobra podloga korišten je model koji je pripremio Aerodrom Sarajevo. Zahvaljujemo se na prvom mjestu Vladi KS, Turističkoj zajednici i Vladi FBiH, kao i upravo Aerodroma Sarajevo kao i svima koji su učestvovali u ovom projektu", naveo je direktor MAS-a. Zahvaljujemo se i kompaniji Ryanair što je prepoznala značaj i potencijal MAS-a. Ono što od nas možete očekivati jeste da sa uposlenicima i institucijama radimo na realizaciji strateških ciljeva, a to su zadržati lidersku poziciju u BiH, širiti listu destinacija od kojih je 30 ruta prema EU i nastaviti izgradnju infrastrukture", zaključio je Bajić.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da prisustvo zvaničnika pokazuje koliko podržavaju ovakve projekte.

Nermin Nikšić

"Siguran sam da je i menadžmentu kompanije Ryanair puno lakše ući u ovakava projekt kada vide da brojne institucije stoje iza svega. Siguran sam da će se ovaj broj od početnik pet destinacija biti povećan, kao i da će se javiti i druge kompanije. A siguran sam da će i veći broj turista doći u Sarajevo, a da će naši građani imati vezu sa što više destinacija u svijetu. Siguran sam da nije nebitno i to što se radi o niskotarifnim kompanijama što će omogućiti da što više građana koristi i konzumira letove. Mi ćemo u Vladi FBiH svakako pratiti i podržavati ove projekte, a u četvrtak ćemo kao Vlada donijeti odluku o grantovima za aerodrome na području FBiH", rekao je Nikšić.

Izjavu je dao i premijer KS Nihad Uk.

"Zadovoljstvo mi je da prisustvujem ovom događaju zbog dolaska Ryanaira, druge svjetske i prve evropske aviokompanije po broju letova. Činjenica da ova kompanija dolazi u Sarajevo je poziv drugim kompanijama iz drugih oblasti da dođu da investiraju u Sarajevo", rekao je Uk.

Nihad Uk

On je istakao da je opredjeljenje Vlade KS da se ojača privreda KS ali i da građani Sarajeva imaju direktne linije ka evropskim gradovima.

"Ne vidim razlog da naši građani idu u druge gradove ili države da bi letili negdje kada se to može iz Sarajeva. Zadovoljstvo mi je najaviti da pored ovih pet, od proljeća ćemo imati 10 do 15 evropskih destinacija na listi. Vlada će nastaviti da finansira ovakve projekte i iduće godine i da imamo dodatne letove. Cilje je da se broj letova udupla", rekao je Uk.

Jedan od direktora Ryanaira Jason McGuinness otkrio je o kojim destinacijama je riječ.

Jason McGuinness

"Ovo je jedan od onih dobrih dana, kada dolazite s dobrim vijestima. Za početak želim da najavim pet novih letova sa 200.000 putnika godišnje. Predugo vremena Sarajevo je bilo pod opsadom skupih avioprevoznika. Danas se to mijenja. Svako od nas je presretan što ćemo početi u aprilu sa novim rutama", rekao je on.

Pet novih ruta koje će biti dostupne su: prema Londonu, Milanu, Memmingenu, Briselu i Gothenburgu.