U ovom ćete zimskom voću dobiti gotovo sve hranjive tvari, a njegova zlatna verzija (Actinidia chinensis) prema European Journal of Nutrition, osigurat će značajniji unos vitamina C od narandže.
Plodovi kivija poznati su po svom jedinstvenom okusu. Osim toga, ovo je tropsko voće bogato vitaminima K, E, folnom kiselinom, kalijem i ostalim nutrijentima, ima malo kalorija koje ga, među ostalim brojnim dobrobitima, čine odličnim izborom za one koji žele smršaviti.
Zdravstvene dobrobiti
Uz zaštitu od prehlada, konzumiranje kivija se pokazalo dobrim i u drugim zdravstvenim stanjima.
Može pomoći kod respiratornih bolesti
Visok sadržaj vitamina C u kiviju može pomoći u poboljšanju respiratornih bolesti poput astme, potvrdila je to studija u kojoj je ovo voće pokazalo zaštitni učinak kod djece koja teško dišu i imaju astmu. U drugoj pak studiji vitamini C i E pokazali su komplementarni učinak i kod djece poboljšali rad pluća.
Jača kardiovaskularni sistem
Još jedna dobrobit kivija odnosi se na zdravlje srca što je dokazano brojnim istraživanjima. Naime, konzumacija ovog voća mogla bi smanjiti rizik od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, krvnih ugrušaka i kardiovaskularnih bolesti. Kalij u kiviju pomaže u snižavanju krvnog pritiska, suzbija natrij u tijelu i vazodilatator je, opuštajući krvne žile u cijelom tijelu. Vlakna koja se nalaze u kiviju također su zdrava za srce. S vitaminom K može spriječiti nakupljanje kalcija u arterijama i smanjiti rizik od srčanog udara. Ovo se voće također smatra izvrsnim izvorom omega-3 masnih kiselina, magnezija, vitamina E i bakra, a sve to pomaže pravilnom radu kardiovaskularnog sistema.
Poboljšava probavu
Vlakna u kiviju uspostavljaju zdravu probavu, liječe i zatvor i proljev, dva uobičajena intestinalna problema. Kivi također sadrži kalij, važan elektrolit za probavu. Osim toga, ovo bi voće prema studiji moglo smanjiti komplikacije povezane sa sindromom iritabilnog crijeva, kao i upalne bolesti crijeva.
Pozitivno utječe na šećer u krvi
Kivi može pozitivno utjecati na kontrolu šećera u krvi. Sadržaj vlakana i nizak glikemijski indeks čine kivi potencijalno korisnim voćem za osobe s dijabetesom, poglavito za one s tipom 2.
Smanjuje rizik od osteoporoze
Sadrži vitamin K koji je neophodan nutrijent za zdravlje kostiju. Njegov adekvatan unos potiče apsorpciju kalcija, doprinoseći jakim i zdravim kostima.
Poboljšava kvalitet sna
Jedna je mala studija došla do zaključka da jedenje kivija prije spavanja može poboljšati kvalitet sna. Tokom perioda od četiri sedmice 24 muškaraca su konzumirali dva kivija prije spavanja. Do kraja ispitivanja njihov se kvalitet sna poboljšao za 42 posto.
Pomlađuje izgled
Kivi je odličan pomagač u borbi protiv starenja kože. Kolagen, najzastupljeniji protein u našem tijelu koji održava kožu, mišiće, kosti i tetive se razgrađuje kako starimo i ovisan je o vitaminu C kojeg ovo tropsko voće ima u izobilju. Studija objavljena u Journal of Cellular Physiology pokazala je da polisaharidi u kiviju mogu udvostručiti sintezu kolagena u tijelu u usporedbi s normalnim uvjetima kada se ta aktivnost smanjuje kako starimo.