Prva asocijacija na heljdu većini će biti kaša, iako ta zdrava i ukusna namirnica može biti osnova za mnoge kreativne recepte. Često je korištena i u austrijskoj kuhinji.
Heljda ne sadrži gluten pa je mogu konzumirati osobe koje ga izbjegavaju ili pate od celijakije. Može zamijeniti rižu kao prilog ili u rižotima, od heljde se izrađuje i tjestenina, a ako još niste, obavezno probajte i griz od heljde.
Griz ili kaša izvrstan su, zdrav i hranjiv doručak, a ako koristite heljdu za salate i rižota, dobit ćete ideje i za mnoga glavna jela.
Donosimo vam odličan recept za brzu salatu od heljde i tune.
Sastojci za salatu od heljde i tune:
- 50 g kuhane heljde
- 1 konzerva tune iz salamure
- 1 čajna kašičica maslinovog ulja
- mješavina mediteranskih začina, po želji
- 3 kašike kukuruza
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 šoljica matovilca
- 1 supena kašika balzamičnog sirćeta
- 1 čajna kašičica sezamovih sjemenki.
Priprema salate od heljde i tune:
- Povrće operite i narežite.
- Sezamove sjemenke nakratko popržite na tavi.
- Pomiješajte heljdu i tunu, dodajte povrće, začine, maslinovo ulje i balzamično sirće.
- Na kraju salatu posipajte sezamovim sjemenkama i poslužite.