Životni stil

Salata od krastavaca spremna je za 10 minuta i pravo je ljetno osvježenje

Salata od krastavaca

Salata od krastavaca pravi je izbor, a mi donosimo recept za ovo lagano jelo za vrele dane. Zašto krastavac? Jer pruža jedinstvenu kombinaciju ljekovitih sastojaka. Zahvaljujući fitonutrijentima krastavac ima jedinstvena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Krastavac uključuje tri grupe fitonutrijenata:

flavonoide (apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol)

lignane (pinorezinol, laricirezinol, sekoizolaricirezinol)

triterpene (kukurbitacin A, B, C i D)

Fitonutrijenti iz krastavca ključni su za antioksidativna i protuupalna svojstva ove izvanredne namirnice.

Oni pospješuju vaše zdravlje u kombinaciji s tradicionalnim antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena ili mangana, koji su također prisutni u krastavcu.

Danas znamo da krastavac sadrži laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol - biljne polifenole poznate kao lignani.

Ta su tri lignana predmet istraživanja u sklopu liječenja kardiovaskularnih bolesti i nekih tipova raka, poput raka dojke, maternice, jajnika i prostate.

Salata od krastavaca - sastojci

1 veći krastavac

100 g kisele pavlake

3 kašike sirćeta

pola glavice crvenog luka

1 kašika svježeg kopra

malo šećera

1 kašičica bijelog luka u prahu

so, biber

Priprema

Krastavac nemojte da gulite, već ga dobro operite i isijecite na tanke kolutiće. Također, isijecite i crveni luk na tanke kolutiće.

U zdjeli dobro sjedinite pavlaku, sirće, šećer i kopar, pa dodajte isječeni krastavac i luk.

Salatu začinite po ukusu - dodajte so i biber.

Na kraju, ostavite salatu da odstoji u frižideru, zbog osvježavajućeg okusa koji će dobiti.