Salata od krastavaca pravi je izbor, a mi donosimo recept za ovo lagano jelo za vrele dane. Zašto krastavac? Jer pruža jedinstvenu kombinaciju ljekovitih sastojaka. Zahvaljujući fitonutrijentima krastavac ima jedinstvena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. Krastavac uključuje tri grupe fitonutrijenata:
flavonoide (apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol)
lignane (pinorezinol, laricirezinol, sekoizolaricirezinol)
triterpene (kukurbitacin A, B, C i D)
Fitonutrijenti iz krastavca ključni su za antioksidativna i protuupalna svojstva ove izvanredne namirnice.
Oni pospješuju vaše zdravlje u kombinaciji s tradicionalnim antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena ili mangana, koji su također prisutni u krastavcu.
Danas znamo da krastavac sadrži laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol - biljne polifenole poznate kao lignani.
Ta su tri lignana predmet istraživanja u sklopu liječenja kardiovaskularnih bolesti i nekih tipova raka, poput raka dojke, maternice, jajnika i prostate.
Salata od krastavaca - sastojci
1 veći krastavac
100 g kisele pavlake
3 kašike sirćeta
pola glavice crvenog luka
1 kašika svježeg kopra
malo šećera
1 kašičica bijelog luka u prahu
so, biber
Priprema
Krastavac nemojte da gulite, već ga dobro operite i isijecite na tanke kolutiće. Također, isijecite i crveni luk na tanke kolutiće.
U zdjeli dobro sjedinite pavlaku, sirće, šećer i kopar, pa dodajte isječeni krastavac i luk.
Salatu začinite po ukusu - dodajte so i biber.
Na kraju, ostavite salatu da odstoji u frižideru, zbog osvježavajućeg okusa koji će dobiti.