Magazin

Samo 3 sastojka: Sendvič od “ničega” koji se jede i na britanskom dvoru

Sendvič od krastavaca ili takozvani cucumber sandwich popularno je jelo koje potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva

Sendvič od krastavaca ili takozvani cucumber sandwich popularno je jelo koje potječe iz Ujedinjenog Kraljevstva. On se tradicionalno priprema od samo tri sastojka: bijelog hljeba bez kore koji je premazan običnim maslacem te ispunjen tankim kriškama svježeg krastavaca.

Iako je riječ o sendviču koje se priprema praktički „od ničega“ iznimno je popularan dodatak uz poslijepodnevni čaj u višim slojevima britanskog društva, pa čak i na britanskom dvoru. Štaviše, konzumacija ovoga sendviča u brojnim se romanima, serijama i filmovima koristi kao jedan od elemenata za identificiranje bogatih likova u priči.

Sendviči od krastavaca doživjeli su najveću popularnost u Velikoj Britaniji na početku 20. stoljeća, ali i dalje su čest prizor na jelovnicima malih engleskih čajana koje poslužuju poslijepodnevu zakusku. Često se jedu i u britanskim kriket klubovima gdje se začinjavaju i sa sladnim octom i nešto papra.

U modernim verzijama ovoga sendviča dodaju se i neki novi elementi poput sirnog namaza i majoneze te začinskog bilja kao što je kopar i vlasac kako bi se produbio okus i nutricionistička vrijednost tih zalogajčića.

Mi vam donosimo recept za moderniju, ali i dalje prilično skromnu verziju koju možete napraviti čak i ako nemate puno iskustva u kuhinji. Ako iskoristite bijeli tost hljeb iz vrećice sendvič ćete napraviti za manje od pet minuta.

Sastojci za sendvič od krastavaca:

  • 2 kriške bijelog hljeba
  • 1 čajna kašika sirnog namaza
  • 1 čajna kašikamaslaca
  • nekoliko kriški svježeg krastavca
  • sol po želji
  • začinsko bilje po želji

Kako pripremiti sendvič od krastavaca:

  1. Preklopite dvije kriške bijelog tost hljeba i nožem odstranite koru sa svih strana.
  2. Na jednu krišku bijeloga hljeba razmažite maslac, a na drugu krišku sirni namaz.
  3. Ogulite svježi krastavac i narežite ga na vrlo tanke kriške.
  4. Položite kriške na stranu hljeba namazanu maslacem.
  5. Preko krastavaca posipajte nešto svježeg začinskog bilja poput vlasca, mente ili kopra.
  6. Poklopite sendvič i poslužite odmah.