zdravstvena studija

Samo tri dana detoksa cijeđenim sokovima može biti loše za zdravlje crijeva

Sokovi imaju visok udio šećera i malo vlakana, što može poremetiti oralni i crijevni mikrobiom i dovesti do upale.

Ljudi često koriste cijeđene sokove za detoksikaciju nakon što su sedmicama ili mjesecima jeli nezdravu hranu ili kao brzi način mršavljenja. No, nova studija pokazuje da konzumacija samo tekućina napravljenih od svježe ocijeđenog voća i povrća - čak i tokom samo tri dana - može izazvati negativne učinke u crijevnim i oralnim bakterijama koji su povezani s upalom i kognitivnim padom.

Studija je pokazala da trodnevno pijenje cijeđenih sokova povećava broj bakterija povezanih s propusnošću crijeva (engl. leaky gut ili sindrom propusnih crijeva) i upalnim stanjima, što izaziva zabrinutost oko dugotrajnog ili opetovanog korištenja detoksikacije samo sokovima.

Istraživači su bili iznenađeni "koliko se brzo i značajno oralni mikrobiom promijenio", kaže autorica studije, dr. Melinda Ring, liječnica u Northwestern Medicine i direktorica Osher centra za integrativno zdravlje na Univerzitetu Northwestern Feinberg School of Medicine u Chicagu.

Detoksikacija sokovima pojačava upalu u oralnom mikrobiomu

Kako bi istražili kako cijeđeni sokovi utječu na crijevni i oralni mikrobiom, istraživači su proučavali ljude između 18 i 35 godina s indeksom tjelesne mase (BMI) između 18,5 i 30. Iz studije su bili isključeni ljudi koji su imali zdravstveno stanje ili su uzimali lijekove koji bi mogli utjecati na sustavnu upalu, kontrolu šećera u krvi ili mikrobiom.

Uključene su ukupno 23 osobe, a u finalnu analizu mikrobioma uključeno je 14 osoba (7 žena i 7 muškaraca). Sudionici su bili raspoređeni u jednu od tri grupe:

  • Oni koji su pili hladno prešane sokove
  • Oni koji su konzumirali hladno prešane sokove i cjelovite namirnice
  • Oni koji su konzumirali samo cjelovitu biljnu hranu, bez pijenja sokova.

Naučnici su prikupili slinu, briseve obraza i uzorke stolice prije, tokom i dvije sedmice nakon trodnevne dijete kako bi analizirali promjene u bakterijama koristeći tehnike sekvenciranja gena.

Ključni zaključci bili su:

  • Grupa koja je pila samo sokove imala je najznačajniji porast bakterija povezanih s upalom i propusnošću crijeva.
  • Grupa koja je konzumirala cjelovite namirnice biljnog porijekla imala je povoljne promjene mikrobioma.
  • Grupa koja je konzumirala sokove i hranu imala je neke promjene u bakterijama, ali su bile manje ozbiljne od grupe koja je konzumirala samo sokove.

“Većina ljudi čišćenje sokovima smatra zdravim sredstvom za detoksikaciju, ali ova studija nudi provjeru stvarnosti”, kaže Ring.