kulinarske čarolije

Sarma izazov na Instagramu: Fora je napraviti što neobičniju sarmu. U finalu takmičenja i dva kuhara iz BiH

Sarma od junećih repova u janjećoj maramici, Sarmoli – hibrid sarme i italijanskih cannola, dimljena sarma, Karađorđeva sarma… samo su neke od kreativnih izvedbi omiljenog zimskog jela koja su nastala povodom neobičnog izazova objavljenog na Instagramu:Sarma Challenge.

View this post on Instagram

A post shared by Tipična Kuhinja | Mihajlo (@tipicnakuhinja)

Izazov u pripremi rekonstruirane sarme pokrenuo je kuhar Srđan Jerinkić u novembru prošle godine, a finale se očekuje 25. januara, kada će pet najboljih takmičara koji su žiri osvojili idejom, tehnikom i izvedbom ukrstiti kuhače.

Zadatak takmičara bio je predstaviti tradiciju u novom ruhu, koristeći savremene tehnike i kreativne ideje, ali ne odstupajući od originalnih sastojaka.

Sarma Challenge je postao popularan 24 sata nakon prve objave, a i dalje skuplja nove pratitelje koje zanimaju originalni recepti za sarmu. Finalisti su: Vladimir Kučera iz Beograda (Delirium Silence), Vuk Miljanović iz Bosne i Hercegovine, Trebinje (The Isolano, Cres), Marko Borota - CookCapo, student iz Srbije, Mihajlo Vuković (Tipična kuhinja, Srbija) i Vuk Kokan (Bosna i Hercegovina). Čija će sarma odnijeti prvu nagradu, uskoro ćemo saznati.