Politika

Sastanak Dodik-Putin izazvat će potres na srpskoj političkoj sceni: Lider iz Laktaša ugrožava i Vučića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer se u Moskvi sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Putin je Dodika ugostio u svom uredu u Kremlju, a na snimkama koje je objavila RTRS vidi se kako se njih dvojica srdačno rukuju. Kako je navedeno razgovarano je o predstojećim izborima koji će održati 2. oktobra, ali i o utakmici koju naša reprezentacija treba odigrati sa Rusijom.

Smisao Dodikove posjete je isključivo u predizborne svrhe

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, filozof i sociolog Asim Mujkić u razgovoru za Raport kaže da je primarni razlog jučerašnjeg sastanaka u Moskvi slikanje sa Vladimirom Putinom, čime Dodik jer kompenzira sve očitiji nedostatak podrške u biračkom tijelu.,

“Vrlo mu je važno imati tu podršku vanjskih ličnosti ili simbola koji na neki način nadomještuju sada već hronični nedostatak glasača. To slično smo vidjeli i u slučaju Bakira Izetbegovića i Recepa Tayyipa Erdogana. Napomenimo, Erdogan kao strani državnik se u narodu općenito percipira kao neka vrsta prijatelja, zaštitnika ili nekog ko će nas zaštiti. Dakle, smisao Dodikove posjete, koja je trajala pet minuta, je isključivo u predizborne svrhe”, kazao je Mujkić.

On ocjenjuje kako bi ova posjeta mogla značajno pogoršati sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

“Djelovanje Dodika našu zemlju udaljava od sportskih, a svakako i u velikoj mjeri od političkih odluka koje predstavljaju generalni kurs koji se zauzima u Evropi. Kada govorimo o direktnim posljedicama za Dodika, onda mogu da kažem da bi ovo kratkoročno moglo uroditi nekom vrstom podrške na izborima. Čak možda i njegovim izborom za predsjednika RS. Posjeta bi tome tome mogla da doprinese zbog višedecenijskog medijskog oblikovanja tog nekog rusko-srpskog savezništva, prijateljstva, bratstva. Stoga bi slikanje sa Putinom i ta podrška koju on od predsjednika Rusije ima, mogla pomoći u opredjeljenju glasača”, istaknuo je profesor Mujkić.

Mujkić: Priče o pravom otcjepljenju su veći geopolitički zahvat u koje lider iz Laktaša ne može sam ući

Međutim, profesor Mujkić smatra da Dodik ipak treba biti svjestan i posljedica koje koje će ostaviti duboki trag na njegovo političko djelovanje, ali i političko djelovanje u regionu.

“Dugoročno treba da se upitamo da li stvarno mislimo da Aleksandru Vučiću, koji trenutno ima problema sa proruskim snagama u svojoj zemlji, odgovara da sada ima i u svojoj neposrednoj blizini jednog čovjeka koji bi kroz tu podršku koju ima od Putina, mogao da ugrozi njegovu poziciju. Moram još jednom da ponovim, za Dodika ovaj sastanak bi mogao da ima pozitivne rezultate u kratkoročnom smislu, ali mislim da unutar sprskih odnosa bi moglo doći do puno značajnih promjena. Pazite, nije isto kada Aleksandar Vulin ode sa Putinom i kada Dodik ode.

Otcjepljenje je dobra strategija za pritiske, to će i ostati

Vulina Vučić može da kontrolira, dok je Dodik autonoman i mogao bi da na određeni način pretendira sada sa Putinovom i ruskom podrškom na to neko dominatno mjesto u srpskoj političkoj geografiji. Plus, ako tome dodamo i činjenicu da je Srpska pravoslavna crkva proruski orijentirana, to bi moglo da mijenja iz temelja neke odnose same srpske političke strane”, dodao je Mujkić.

Napomenimo, na jučerašnjem sastanku Dodik je ruskom predsjedniku kazao kako je važno to što je Putin privržen očuvanju Dejtonskog sporazuma, jer to smatra jamstvom opstanka RS.

“Što se tiče otcjepljenja, ono je dobra strategija za pritiske, međutim otcpjepljenje se ne može desiti bez signala ili otvorene podrške Rusije. To se fingira u našem javnom diskursu kao jedan poziv na mobilizaciju. Dodik prosto manevrira sve ove godine oko toga kako može da se prevede, razumije i protumači otcjepljenje i očuvanje Dejtonskog sporazuma. Mislim da će to ostati njegova jedina strategija. Međutim, priče o pravom otcjepljenju su malo veći geopolitički zahvat u koje lider iz Laktaša ne može baš sam ući”, zaključio je Mujkić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare