ljetni obrok

Sataraš je i vama omiljeno ljetno jelo? Donosimo starinski recept

Sataraš je omiljeno jelo u mnogim domovima zbog svoje jednostavnosti, svestranosti i bogatog okusa. Ovo tradicionalno jelo sastoji se od svježeg povrća - paprike, paradajza i luka - što ga čini idealnim izborom za ljetne obroke kada su ove namirnice najukusnije i najdostupnije.

Ljubitelji zdrave hrane cijene ga zbog nutritivnih vrijednosti povrća koje se koristi, a vegetarijanci i vegani uživaju u njegovom prirodnom biljnom sastavu.

Priprema sataraša je brza i jednostavna, što ga čini praktičnim obrokom za zaposlene ljude koji žele uživati u domaćem obroku bez previše truda. Sataraš se može poslužiti kao prilog uz meso, kao samostalno jelo ili kao dodatak riži, krompiru ili tjestenini.

Sastojci

  • 2 glavice luka
  • 7 paprika
  • 2 paradajza
  • so
  • ulje

Priprema

Nasjeckani luk treba malo popržiti na ulju, na slaboj vatri. Luk i paprika se moraju izdinstati i ispržiti, nikako se ne smiju skuhati. Kada birate papriku obavezno gledajte da bude mesnata, ne smije biti tanka. Zatim se doda narezana paprika i s lukom se prži i miješa. Kada omekša paprika, dodaje se paradajz. Ne treba dodati previše paradajza kako ne bi sataraš bio jako kiseo. Sataraš se ostavlja još četiri do pet minuta i na kraju se treba posoliti.