Vijesti

Schmidt najavio kada stupa na dužnost visokog predstavnika u BiH

Christian Schmidt, predstavnik frakcije CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH, govorio je na samitu u Briselu.

Iako smo prvobitno objavili da je Schmidt kazao da je Dejtonski sporazum za njega i američkog predsjednika Joa Bidena ‘svetinj’ to nije tačno, što je utvrđeno i analizom Raskrinkavanja, te smo s toga taj dio rečenice izbacili.

Ovo je Schmidtova izjava:

Činim to s odlučnošću da dam znatan doprinos osiguravanju da se ožiljci u regiji ne otvore ponovo, mudrom upotrebom sredstava dostupnih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zbog toga je tamo još uvijek potreban Ured, sa svojim izvršnim mogućnostima. Pored podrške zemlji na putu u EU, Ured također garantira političko prisustvo međunarodne zajednice, prije svega kako bi se osigurao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Može postojati briga za tim, zbog određenih “non-papera” u posljednjih nekoliko sedmica.

Naši su prijatelji i partneri u Washingtonu djelovali s evropskim državama i međunarodnom zajednicom u Daytonu, u Evropi i za nju, kao što je predsjednik Biden američku posvećenost sigurnosti Evrope prošle sedmice u Briselu nazvao „svetom obavezom“. Za nas je dobro što su se SAD vratile! A mi, Evropljani, dat ćemo svoj doprinos, i u baltičkim državama, na Balkanu, i bilo gdje u Evropi ili njenom susjedstvu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare