Današnje ročište

Schmidt pozvan za svjedoka na Dodikovom suđenju?

Nastavak suđenja predsjedniku entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazan je za danas, s početkom u 13 sati.

Dodik i Lukić, podsjetimo, optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, a kao svjedoci Tužilaštva BiH danas bi se trebali pojaviti Milka Devušić, bivša direktorica i Vladimir Janković, nekadašnji direktor Službenog glasnika RS kako je Raport već pisao.

Međutim, kako je Raportu nezvanično potvrđeno, Milorad Dodik je u predmetu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka OHR-a, na spisak svjedoka odbrane stavio visokog predstavnika Christiana Schmidta!

Pitali smo Dodikovog advokata Gorana Bubića za komentar.

"Danas ćemo to predstaviti sudu. Vi znate naše izjave od ranije, znači konzistentno je ranijim izjavama", rekao nam je kratko Bubić.

Nije jasno da li se Christian Schmidt kao diplomata, koji inače imaju poseban status, mora odazvati i da li će mu Sud uopće poslati poziv.

Podsjetimo, posljednje ročište Dodiku i Lukiću održano je 6. marta, a ono planirano za 3. april je odgođeno.

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula te godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.